Het recente bezoek van de Dalai Lama aan de afgelegen Himalaya-regio Ladakh heeft China sterk geïrriteerd. De communisten beschouwen hem als een controversieel figuur, een ‘wolf in monnikskleren’, of een ‘separatist’, maar dit is niet zijn laatste bezoek aan de regio, want bij zijn vertrek zei de Dalai Lama ‘we zullen elkaar weer zien’, in zijn afscheidswoorden aan de Ladakhis.
Elk bezoek van de Dalai Lama aan Ladakh of Arunachal Pradesh is voor China een bron van ergernis en maakt oude wonden los. Deze keer is het een belangrijke subtiele por naar China, wat misschien niet zijn bedoeling is, maar op de achtergrond ligt het conflict in de Galwan-vallei in 2020, aldus een rapport van Tibet Rights Collective.
India en China zijn sinds april-mei 2020 verwikkeld in een impasse over de overtredingen van het Chinese leger in verschillende gebieden, waaronder het Vingergebied, de Galwanvallei, de hete bronnen en Kongrung Nala. De situatie verslechterde na gewelddadige botsingen met Chinese troepen in de Galwanvallei in juni 2020.
Rand van oorlog
De botsing in de Galwanvallei in 2020 bracht de twee opkomende grootmachten op de rand van oorlog. Beide partijen zetten volgens nieuwsberichten meer dan vijftigduizend soldaten in bij de Line of Actual control. In 2017, toen de 14e Dalai Lama Tawang in Arunachal Pradesh bezocht voor religieuze doeleinden, ontbood China de toenmalige ambassadeur van India in Peking, om formeel protest aan te tekenen omdat India de bilaterale relatie zou proberen te ondermijnen.
Dit was verrassend omdat Arunachal onder de directe jurisdictie van New Delhi valt en Peking geen enkele zeggenschap heeft over de interne aangelegenheden van India. China claimt Arunachal als Zuid-Tibet en legt een zware bewijslast op de geboorte van de zesde Dalai Lama in Tawang als een van de hoge claims op de regio, aldus het rapport van Tibet Rights Collective.
Onlangs was China woedend toen de Dalai Lama Ladakh koos voor zijn eerste bezoek buiten Dharamsala sinds het uitbreken van COVID-19 in 2019. Geïrriteerd door zijn bezoek aan India, bekritiseerde China onlangs premier Modi, omdat hij de Dalai Lama (87) de groeten deed, en stelde dat India moet ophouden Tibet-gerelateerde kwesties te gebruiken om zich in China’s interne aangelegenheden te mengen.
Probleem
Peking heeft altijd al een probleem gehad met de Dalai Lama sinds hij onderdak vond in India. In de jaren 50, toen China Tibet illegaal bezette, vluchtte de Tibetaanse geestelijk leider naar India. De Dalai Lama probeerde te pleiten voor tussentijdse onderhandelingen met China om de kwestie Tibet vreedzaam op te lossen. Maar ondanks het feit dat China gruwelijke mensenrechtenschendingen tegen zijn eigen volk begaat en rijkdommen en hulpbronnen plundert, spreekt de Dalai Lama nog steeds pragmatisch over wat het beste is voor beide landen.