Jigme Gyatso, een prominente voormalige politieke gevangene, is op 2 juli overleden, aldus de in Washington gevestigde belangenorganisatie International Campaign for Tibet (ICT). Jigme Gyatso werd in het verleden door de Chinese bezetter van zijn land meerdere malen gevangen gezet vanwege zijn protesten tegen de onderdrukking van de Chinese regering in Tibet. Hij gaf openlijk uiting aan zijn gedachten over de onderdrukking in Tibet en aan zijn persoonlijke ervaring met de martelingen die Chinese veiligheidstroepen hem en andere Tibetaanse gevangenen hebben aangedaan.
Gyatso was ongeneeslijk ziek sinds zijn vrijlating in oktober 2016 na het uitzitten van vijf jaar gevangenisstraf op grond van een veroordeling voor “aanzetten tot separatisme”. Geconfronteerd met verdere gezondheidscomplicaties, werd hij in mei van dit jaar opgenomen in een ziekenhuis in Xiling en overleed hij op 2 juli. Als gevolg van marteling en andere wrede en onmenselijke behandeling tijdens zijn detenties, waren zijn gezondheidstoestanden onherstelbaar gecompliceerd geworden na zijn vrijlating uit de gevangenis in oktober 2016.
Volgens de ICT maakt de dood van Jigme Gyatso deel uit van een patroon van martelingen en mishandelingen in Tibet. In mei 2020 stierf de Tibetaanse monnik Choekyi na marteling in hechtenis. In augustus 2020 stierf een 36-jarige moeder van drie kinderen, Lhamo, in hechtenis na klaarblijkelijke mishandelingen. In 2015 documenteerde de International Campaign for Tibet de gevallen van 29 Tibetanen die tijdens hun gevangenschap werden gemarteld en mishandeld, en van wie velen als gevolg van hun beproevingen zijn overleden.
Videogetuigenis
Jigme is bekend om zijn uitdagende videogetuigenis in 2008, opgenomen in Tibet, waarin hij een gezaghebbend verslag geeft van de onderdrukking van de Chinese regering in Tibet. In de video stelt hij zichzelf voor en geeft hij een gedetailleerd verslag van de wrede methoden die de Chinese veiligheidstroepen gebruiken om de Tibetanen te onderdrukken die hun vrijheid van meningsuiting uitoefenen, van de martelmethoden die tegen hem en andere Tibetanen worden gebruikt en van de omstandigheden in de detentiecentra. Hij geeft ook zijn mening over raciale ongelijkheid, de leer van de Dalai Lama en de oplossing van het conflict tussen China en Tibet.
Hoewel hij niet had deelgenomen aan de massaprotesten van 14 en 15 maart 2008 in de stad Labrang, werd hij door vier veiligheidsagenten in een wit busje gesleurd toen hij op straat in de buurt van zijn klooster stond te wachten. Kort na zijn vrijlating uit de gevangenis legde hij een videogetuigenis af om uit de eerste hand verslag uit te brengen van de onderdrukking door de Chinese regering in Tibet.
robert Jongman zegt
Beste redactie, en waar vindt ik de video getuigenis van deze lama Jigme Gyatso. Niet zo een, twee, drie te vinden namelijk
Groet Robert
Joop Ha Hoek zegt
Zoeken, zoeken, zoeken…