De politie op de Malediven heeft deze week traangas en pepperspray gebruikt om een woedende menigte in bedwang te houden die een yogaviering verstoorde die was georganiseerd door de Indiase Hoge Commissie in Male, de hoofdstad van de Malediven. De menigte bestormde het stadion waar meer dan 150 mensen, onder wie diplomaten en regeringsambtenaren, de Internationale Dag van Yoga aan het vieren waren, en vielen deelnemers aan en vernielden eigendommen.
De demonstranten zwaaiden met borden waarop stond dat yoga in strijd is met de leer van de islam, de staatsgodsdienst van de Malediven, een eilandengroep in de Indische Oceaan met een bevolking van ongeveer een half miljoen mensen. Zes demonstranten werden gearresteerd in verband met het incident. President Ibrahim Mohamed Solih zegt dat de verantwoordelijken voor het oproer snel voor de rechter zullen worden gebracht.
Boeddhisme en Islam
De geschiedenis van de eerste bewoners is niet bekend, maar sommige archeologische vondsten wijzen er op dat de Malediven al circa 5000 jaar bewoond zijn. Andere bronnen beweren echter dat de kolonisatie van de Malediven pas ongeveer 500 jaar vóór Christus plaatsvond.
Er bestaan geen inlandse bronnen van vóór de 12de-eeuwse Islamisering, maar wel Europese klassieke verwijzingen naar de Malediven. Vanaf de eerste eeuw vóór Christus was het boeddhistisch, maar in 1154 bekeerde de toenmalige koning zich tot de islam en werd het Sultanaat van de Maldivische Eilanden opgericht. Er regeerden in totaal 84 sultans. In de 16e eeuw veroverde Portugal de Malediven. In het midden van de 17e eeuw nam de Vereenigde Oostindische Compagnie, nadat ze Ceylon op de Portugezen hadden veroverd, de macht op de Malediven over. In 1796 namen de Britten Ceylon en de Malediven over. In 1887 kwamen de Malediven onder Brits protectoraat.
Op 26 juli 1965 werden de Malediven opnieuw onafhankelijk, en in 1968 werd er voor een republiek gekozen. De bevolking is nog altijd voor het grootste gedeelte moslim, andere godsdiensten zijn door de overheid verboden. Sinds december 2007 is de grondwet gewijzigd waarin vermeld staat dat de islam een voorwaarde is van het burgerschap in de Malediven. Het land staat volgens Open Doors op de 13 plaats als het gaat om extremistische christenvervolging.