China heeft het Tibetaans boeddhisme sinds de Culturele Revolutie van Mao als doelwit, en de onderdrukking heeft zich voortgezet tijdens het bewind van Xi Jinping. Onder zijn bewind zijn drastische maatregelen ingevoerd binnen Tibet, aldus de wereldwijde denktank Global Order. Deze voortdurende vervolging heeft de weinige ruimte voor godsdienstvrijheid ingeperkt en is in strijd met de bewering van de Chinese regering dat er godsdienstvrijheid heerst in Tibet.
Volgens de denktank heeft de Chinese Communistische Partij vele methoden gebruikt om het Tibetaans boeddhisme uit te roeien, niet alleen binnen Tibet maar ook daarbuiten. ‘Op veel plaatsen zijn Tibetaanse kloosters afgebroken of zijn de beperkingen op het aantal monniken en nonnen sterk toegenomen.’
Eerder deze maand werd in de media gemeld dat Chinese autoriteiten in de provincie Sichuan Tibetaanse monniken arresteerden en sloegen op verdenking dat zij mensen van buitenaf inlichtten over de vernieling van het 99 voet hoge Boeddhabeeld in de provincie Luhuo in het land. Lokale kloostermonniken en andere Tibetaanse bewoners werden gedwongen getuige te zijn van de vernieling, en de actie werd door deskundigen onderdeel genoemd van een voortdurende campagne om de aparte nationale cultuur en religie van Tibet uit te roeien. Chinese ambtenaren hebben tot nu toe 11 monniken van Drago’s Gaden Namgyal Ling klooster gearresteerd op verdenking van het versturen van nieuws en foto’s van de vernieling van het standbeeld naar contacten buiten de regio, meldde Radio Free Asia op basis van een bron.