Luang Ta Bun Chen, een Thaise Vietnamoorlogsveteraan, stopt elk jaar met zijn retraite en studies voor een jaarlijkse pelgrimstocht waarbij hij zijn ervaringen deelt met anderen. Dit jaar ging hij van Phuket naar Nakhom Phanom in Thailand. Hij helpt de mensen die hij ontmoet om boeddhistische verdiensten te verwerven die zullen bijdragen aan hun bevrijding, in overeenstemming met de boeddhistische theravada-praktijken die in Thailand en in andere landen gangbaar zijn en waarbij het verzamelen van verdiensten essentieel is om het uiteindelijke doel te bereiken.
Ondanks zijn moderniteit en contrasterende levensstijlen, die vaak ver verwijderd zijn van hun oorsprong, houdt Thailand nog steeds bepaalde traditionele religieuze praktijken in stand, zoals pelgrimstochten. Dit is ook het geval voor deze boeddhistische monnik die bekend staat om zijn voortdurende pelgrimstochten. Hij nadert momenteel het einde van zijn laatste, 1.500 kilometer lange reis, die hem van het zuidelijke eiland Phuket naar zijn geboorteprovincie Nakhon Phanom, aan de noordoostelijke grens met Laos, bracht.
Hoewel de boeddhistische religieuze traditie van het land is opgenomen in toeristische brochures voor lokale of buitenlandse reizigers, zijn de spirituele ervaringen in kloosters of reizen aan het afnemen. Zelfs in Thailand is de traditie van het in de voetsporen treden van bekende spirituele meesters, van pelgrimstochten niet meer zo populair als in het verleden, vervangen door nieuwe levensstijlen en de complicaties veroorzaakt door een over het algemeen minder gunstig milieu.
Niettemin worden pelgrimstochten nog steeds met groot respect bezien en blijven zij, evenals spirituele retraites en goede werken ten behoeve van kloosters en tempels, tot de hoekstenen behoren van het leven van de meeste Thai die het theravada boeddhisme aanhangen. Het persoonlijke levensverhaal van deze monnik maakt de ontmoetingen die hij tijdens zijn reis heeft met mensen nog interessanter.