Tibetaanse mensenrechtengroepen hebben met verontwaardiging gereageerd op de veroordeling door een Chinese rechtbank van de Tibetaanse monnik Gartse Jigme (36) tot vijf jaar gevangenisstraf wegens kritiek op de Chinese regering. De schrijver (sinds 1999)  en monnik is verbonden aan het Gartseklooster in Rebkong.

Gartse Jigme, foto ICT.

Gartse Jigme, foto ICT.

De distributie van zijn boek ‘Courage of the King’ was de reden voor zijn veroordeling,  zegt een anonieme bron tegen Radio Free Asia. Het boek behandelt onderwerpen die Tibetanen niet openlijk mogen bespreken, zoals de Dalai Lama, protesten tegen het Chinese regime en zelfverbranding door Tibetanen.

‘Dit is echt schandalig, omdat Jigme niet betrokken was bij criminele activiteiten,’ zegt Tsering Tsomo, uitvoerend directeur van het Tibetaanse centrum voor mensenrechten en democratie in Dharamsala, India. ‘Het schrijven van een boek was gewoon een vorm van geweldloos protest tegen de Chinese regering.’ Jigme werd gearresteerd kort na het voltooien van het tweede deel van het boek, waarin de Chinese overheid dictatoriaal gedrag wordt verweten. Het wordt door geestverwanten in India uitgegeven.

Bron RFA.

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Mensenrechtengroepen verontwaardigd over veroordeling Gartse Jigme

  1. Lijden, het enige woord wat past bij deze schrijver, zijn rechters en zijn bewakers. Lijden en nog eens lijden!

  2. Paul schreef:

    Misschien goed om als redactie aan te geven of en hoe we kunnen protesteren.
    Loopt er een actie van Amnesty?