Deze week brengt Dhondup Wangchen, Tibetaanse documentairemaker en ex-politieke gevangene, een bezoek aan Nederland. Zijn bezoek is onderdeel van de campagne ‘My Olympic Oath’.
Dhondup Wangchen werd in maart 2008 door de Chinese autoriteiten opgepakt en tot een gevangenisstraf veroordeeld vanwege zijn documentaire Leaving fear behind. Deze documentaire gaat over de onderdrukking van Tibet door de communistische Chinese regering. De première in 2008, het jaar van de Olympische Zomerspelen in Peking, leidde tot Wangchens arrestatie. Dhondup is in 2014 vrijgekomen en uiteindelijk naar de VS gevlucht.
Nu de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking gehouden zullen worden, reist Dhondup door Europa om zijn verhaal te delen. Zolang de Chinese regering de mensenrechten met voeten treedt, zouden er geen Olympische Spelen in Beijing gehouden moeten worden.
Dhondup zal van 23 tot 27 november in Nederland zijn om zijn campagne kracht bij te zetten en in gesprek te gaan met diverse belangrijke personen. Dhondup Wangchen zal ontvangen worden door de commissie buitenlandse zaken in de Tweede Kamer in Den Haag.
China deed in 2001 een belofte. Als de Olympische Spelen van 2008 in Peking zouden worden gehouden‚ dan zou de Chinese mensenrechtensituatie verbeteren. Maar China kwam zijn belofte niet na. En toch worden ook de Olympische Winterspelen 2022 in China gehouden.
Daarom komt Dhondup Wangchen, Tibetaanse documentairemaker en ex politieke gevangene, in actie middels zijn campagne ‘My Olympic Oath’. Voor zijn campagne brengt hij volgende week ook een bezoek aan Nederland. Met als hoogte punt het ontvangst van Dhondup Wangchen in de Tweede Kamer. Deze speciale procedure is te volgen op donderdag 25 november om 13:15 uur via deze link.
Dhondup Wangchen werd in maart 2008 opgepakt voor ‘het aanmoedigen van separatisme’. Hij werd tot een gevangenisstraf veroordeeld vanwege zijn documentaire over de mening van Tibetanen over de Olympische Spelen in Peking. Hij werd een jaar lang zonder aanklacht vastgehouden en in december 2009 na een geheim proces tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Na zes jaar in een Chinese gevangenis wist hij uiteindelijk Tibet te ontvluchten. En komt Dhondup nu, vlak voor de Olympische Winterspelen in Peking, opnieuw in actie! Want in 2008 brak China elke belofte die het deed om de Olympische idealen hoog te houden door grove schendingen van mensenrechten. Het Internationaal Olympisch Comité zou daarom niet moeten toestaan dat China opnieuw de Spelen organiseert. Daarom legt Dhondup Wangchen een ware Olympische eed af.