De boeddhistische geestelijke verzorging (BGV) bij defensie heeft haar eerste retraite gehouden met medewerkers van defensie, en ook het aanbod van cursussen en conferenties gaat in dit najaar door. Volgens de BGV weten steeds meer militairen en burgermedewerkers de weg naar de BGV te vinden.
Op 28 oktober werd een conferentie over mindfulness in boeddhistische context / mindfulness en trauma gehouden waarbij o.a. docenten van de ambtsopleiding van de VU gastspreker waren. Ook is er medewerking vanuit het Nederlands Veteranen Instituut.
Er komt steeds meer ruimte voor werkbezoeken binnen en buiten defensie, de BGV kan zo haar zichtbaarheid vergroten en onderzoeken waar samenwerking mogelijk is. De krijgsmacht is voor de boeddhistische geestelijke verzorging (BGV) een nieuw werkveld, dat betekent dat er nog een hele ontwikkeling in het aanbod te verwachten valt. Om te beginnen hanteert de BGV het uitgangspunt dat zij er voor iedereen is, ongeacht achtergrond, religie of levensbeschouwing
De BGV ziet als haar kerntaken de volgende:
-Individuele begeleiding
-Aanwezigheid op de werkvloer
-Geven en organiseren van groepsbijeenkomsten, waaronder meditatie-onderricht en studie
-Ceremoniële plechtigheden
-Knelpuntsignalering en advisering
De boeddhistisch geestelijk verzorgers willen hiermee bijdragen aan het (geestelijk) welbevinden van militairen, overig defensiepersoneel, veteranen en het thuisfront, en aan de moraliteit van de krijgsmacht als geheel. De BGV is gehouden aan het ambtsgeheim en vormt daarmee een vrijplaats voor de werknemers binnen de krijgsmacht.