Dit jaar was de 21e editie van de Natuurwerkdag op vrijdag 5 en zaterdag 6 november. In heel Nederland deden 14.470 deelnemers mee aan meer dan 520 mooie natuurklussen, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en veel andere activiteiten.
Ook stond de Natuurwerkdag dit jaar in het teken van de jeugd, voor hen worden er aparte klussen georganiseerd op vrijdag 5 november. Bijna 1800 leerlingen van bassischolen in heel Nederland deden mee.
Op 119 locaties is er gewerkt aan de leefomgeving van insecten, zo zijn er bollen en bomen geplant en insectenhotels gebouwd. Op 159 plekken in Nederland gingen deelnemers aan de slag voor zoogdieren, op 141 plekken voor reptielen en amfibieën en op 159 plekken voor de leefomgeving van vogels.
Leerlingen van basisscholen hielpen dit jaar ook mee in de natuur. Op vrijdag 5 november was er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor leerlingen van basisscholen organiseerde de Natuurwerkdag klussen om de jonge generatie te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in de natuur. Basisscholen in het hele land deden mee. Bijna 1800 leerlingen gingen aan de slag in de natuur, waarbij ze zich inzetten voor de leefomgeving van planten en dieren.
Samen voor biodiversiteit
Op de Natuurwerkdag voeren deelnemers onderhoud uit in de natuur, wat onmisbaar is voor het in stand houden van de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Ook is behoud en herstel van natuurgebieden met al hun biodiversiteit één van de meest efficiënte maatregelen tegen klimaatverandering, volgens een factsheet van de Europese Commissie over de rol van natuur bij klimaatverandering.
Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving.