De katholieke bisschoppen van Sri Lanka veroordelen het regeringsplan ‘één land, één wet’ en dringen aan op een nieuwe grondwet om ervoor te zorgen dat leden van alle minderheidsgemeenschappen voor de wet gelijk worden behandeld.
De bisschoppen van Sri Lanka hebben er bij de regering op aangedrongen af te zien van haar ‘één land, één wet’-plan voor de overwegend boeddhistische natie en in plaats daarvan een nieuwe grondwet op te stellen. President Gotabaya Rajapaksa benoemde vorige maand een 13 leden tellende presidentiële taskforce onder voorzitterschap van de hardcore boeddhistische monnik Galagodaaththe Gnanasara Thera om het concept te bestuderen en een wetsontwerp voor te bereiden.
Het concept ‘één land, één wet’ was een verkiezingsslogan van Rajapaksa in 2019, toen hij met overweldigende steun van de boeddhistische meerderheid van het land tot president werd gekozen. Bisschop Winston Fernando, voorzitter van de Katholieke Bisschoppenconferentie van Sri Lanka (CBCSL), heeft zich krachtig verzet tegen het besluit van de regering en heeft aangedrongen op intrekking van de benoeming van taskforce. Daarin zijn geen Tamil-, Hindoe-, katholieke en andere christelijke minderheidsgroepen vertegenwoordigd.
Gnanasara Thera is een controversiële figuur in Sri Lanka. Zijn Bodu Bala Sena (BBS) of de Krachten van Boeddhistische Macht, was betrokken bij de anti-moslimrellen in 2013. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar wegens minachting van de rechtbank nadat hij tegen een rechter had geschreeuwd omdat die hem schuldig achtte aan het lastig vallen van de vrouw van de vermiste journalist Prageeth Ekneligoda. Hij kreeg echter een presidentieel pardon binnen een paar maanden na aanvang van de gevangenisstraf.
De bisschoppen van Sri Lanka deden een krachtige oproep om het instellen van de taskforce in te trekken en zeiden dat in plaats daarvan ‘een nieuwe grondwet moet worden opgesteld om ervoor te zorgen dat alle burgers gelijk worden behandeld voor de wet’. Vierentwintig moslimorganisaties hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij de benoeming van Ven. Gnanasara Thera tot voorzitter van de taskforce scherp veroordelen.
Sri Lanka is de afgelopen jaren getuige geweest van sterke oppositie door nationalistische groepen tegen pogingen om de sharia in het land in te voeren, zeggende dat het moslimextremisme zou bevorderen. De campagne won aan kracht na de zelfmoordaanslagen op paaszondag in 2019 op kerken en hotels, waarbij meer dan 270 mensen werden gedood. De schuld werd gegeven aan de extremistische islamitische groepering, de National Thowheed Jamaat (NTJ).
kees moerbeek zegt
Het verzet tegen de ven. Gnanasara Thera is meer dan terecht en dat ven. , afkorting voor geacht en prominent kunnen we gerust schrappen. De man is een nazi.
Dat in een grondwet vrijheid van godsdienst, lees vrijheid van geweten e.d. is opgenomen lijkt mij meer dan vanzelfsprekend. Ook is vanzelfsprekend dat in een democratische samenleving er geen sprake kan zijn van ‘sharia-rechtspraak’ of in welke rechtspraak dan ook waarbij onderscheid gemaakt wordt op grond van religieuze overtuiging.
Dat een bovennatuurlijk iets en de slippendragers ervan beschikken over het leven en welzijn, is een belediging voor zowel het gezond verstand van zelfs de gelovigen en van de essentie van van wat de diverse religieuze overtuigingen hebben te zeggen. Sommige gelovigen zijn echter compleet de weg kwijt en dit is niet van vandaag of gisteren.