In een boodschap gericht aan boeddhisten ter gelegenheid van de 2,557th verjaardag van de geboorte van de Boeddha, roept de Rooms-katholieke aartsbisschop in Seoul, Andrew Yeom Soo-jung op de spirituele liefdevolle boodschap met elkaar te delen.

‘Onze samenleving is vol van conflicten en verdeeldheid.  We worden geconfronteerd  met problemen zoals de opkomst van materialisme en atheïsme, en het gebrek aan morele waarden. Op deze momenten besef ik dat de rol van ons geloof heel belangrijk is. Het belangrijkste is het delen van liefde, spiritualiteit en genade. We moeten die boodschap uitdragen en zorgen voor vrede in de wereld.’

Tien procent van Zuid-Koreanen is katholiek, ongeveer twintig procent protestant en 23% boeddhist; bijna de helft van Zuid-Koreanen belijdt geen godsdienst.

Bron CatholicCulture.org

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

6 reacties op Bisschop Seoul feliciteert boeddhisten Zuid-Korea met verjaardag Boeddha

 1. Tom schreef:

  ‘Onze samenleving is vol van conflicten en verdeeldheid. We worden geconfronteerd met problemen zoals de opkomst van materialisme en atheïsme, en het gebrek aan morele waarden.’
  Met name dat laatste is waar we in Nederland en in de ons omliggende landen mee geconfronteerd worden. Een grensrechter laat het leven na geweld op het voetbalveld. Je zou toch denken dat het voetbal weer jaren in de pas ging lopen! Helaas, niets is minder waar. Kopschoppers uit België zetten de boel op z’n kop in Eindhoven (de beelden zijn schokkend). Lange Frans en Baas B zongen in 2004 het nummer “zinloos” naar aanleiding van aanhoudend zinloos geweld. En ook ik vraag me al jaren af: “Hoeveel moeten er nog komen?” Ondertussen lees ik in de krant dat 3 jongen een 18 jarig meisje in elkaar hebben geslagen en dan denk ik terug aan het Youtube filmpje waarin een meisje door een groep van haar fiets getreiterd wordt. In De Bilt werd een oud wethouder doodgereden en de daders gingen er vandoor. Het bleken 2 minderjarigen. In Engeland werd een groep jonge kinderen opgepakt. Ze trapten kippen dood, voor de lol…. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik wel eens een traantje wegpink. Is dit de maatschappij waar mijn kinderen zich moeten manifesteren? Nog even en ze zijn afgestudeerd. En dan? Krijgen ze te maken met de gruwel die zich ongehinderd kan uitbreiden als een olievlek op het water? Vooralsnog weet ik niet hoe de opmars van zinloos geweld te stuiten is. Misschien is de oproep van Andrew Yeom Soo-jung om de spirituele liefdevolle boodschap met elkaar te delen zo gek nog niet! Wie een nog betere oplossing heeft, GRAAG!

 2. Anne schreef:

  Ik krijg hier een beetje het rare gevoel bij dat de felicitatie vooral bedoeld is om het eigen geloof van de bisschop te promoten. Het kan aan de vertaling liggen maar vooral dat genade er in betrekken zorgt volgens mij voor dat gevoel.

  • Tom schreef:

   Hoi Anne, genade is een wat breder te interpreteren begrip. Vergeving, compassie etc liggen in het verlengde. Wat vergeving en compassie betreft kunnen we in (ook Boeddhistisch) Nederland nog veel winnen.
   Reacties op artikelen in het BD zijn daar getuigen van. Dat de besschip niet alleen voor zijn eigen volgelingen preekt wordt voor mij duidelijk in het gebaar met de felicitaties en de SAMENwerking die hij zoekt om te komen tot verbetering. Zoals ik al zei, als iemand een betere oplossing heeft dan de bisschop dan graag. Tot die tijd is dit het enige constructieve geluid dat daadwerkelijk tot een positiever sociaal-maatschappelijk klimaat kan leiden.

   • Anne schreef:

    Genade is een heel specifiek christelijk theologisch begrip en de verwijzing naar atheïsme als een probleem maakt mij niet minder ongemakkelijk. Mijn idealisme geeft de voorkeur aan jouw lezing. Laten we dus maar hopen dat ik onterechte zaken lees in de vertaalde woorden van de bisschop.

    • Tom schreef:

     Ik hoop met je mee (want ik kan ook ernaast zitten…) Ik zal in ieder geval vanuit mezelf proberen de dingen zo goed mogelijk te doen…..

 3. M.R.Biesheuvel schreef:

  IK zie niet wat voor een problemen opkomend materialisme en atheïsme veroorzaken (materialisme het filosofische standpunt of levenshouding??). En waarom is het opkomend atheïsme een probleem, wie zegt dat atheïsten geen morele waarden hebben?