Mensen die in een corona samenzwering geloven raken sneller met het virus geïnfecteerd. Dat blijkt uit een studie van onder andere de Vrije Universiteit in samenwerking met Kieskompas. Ze lieten zich ook minder testen zodat de werkelijke cijfers mogelijk hoger liggen.
De onderzoekers analyseerden de gegevens van 5745 Nederlanders gedurende de pandemie, een representatief aantal. Deze mensen gaven onder andere aan in hoeverre ze geloofden dat corona een biologisch wapen was, bewust losgelaten op de bevolking. Het onderzoek bestond uit twee delen, een paar maanden na het eerste onderzoek werd de proefpersonen opnieuw gevraagd naar hun ervaringen. Ze moesten onder andere aangeven of ze zelf inmiddels corona hadden gehad. Daaruit bleek dat de gelovers in de verschillende samenzweringstheorieën waren vaker getroffen door corona.
De terughoudendheid om te testen op corona wijst volgens de wetenschappers ook de oorzaak van de hogere infectiecijfers aan. Mensen die geloven in een samenzwering zijn minder voorzichtig, schrijven ze in het vakblad Psychological Medicine. Hun houding tegenover de pandemie is dat het onzin is, dus houden ze zich niet aan regels. Dat heeft ook andere, onder meer sociale consequenties, de complotdenkers raken vrienden kwijt en werden eerder werkloos. Zo blijkt uit het onderzoek.
Onderzoeksinstituut
Kieskompas is een onderzoeksinstituut en begon in 2006 als startup van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Kieskompas doet veel onderzoek, in Nederland, maar ook internationaal. Vaak in samenwerking met wetenschappers vanuit de hele wereld. Dat gebeurt met data uit de online tool (het Kieskompas) én door het uitvoeren van uitgebreid panelonderzoek. In elk land waar een online Kieskompas is, al meer dan 40 landen, waaronder bijna alle EU landen, hebben mensen aangegeven mee te willen doen aan wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen grote groepen mensen bevraagd worden. Wetenschappers vanuit de hele wereld maken gebruik van deze data voor onderzoek.
Elke maand onderzoeken wetenschappers de opinies van Nederlanders over allerlei actuele onderwerpen. Hiervoor is een speciaal VIP-panel samengesteld. Dit panel bestaat uit zo’n 15.000 Nederlanders. Zij maakten ooit gebruik van een Kieskompas en gaven hier aan mee te willen doen aan wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dus om een vrijwillig panel (een opt-in non-probability panel).
Het panel is samengesteld op basis van een gestratificeerde steekproef (stratified random sampling), rekening houdend met vijf karakteristieken: geslacht, leeftijdscategorie, provincie, opleidingsniveau, en migratie-achtergrond. Om ongelijke verhoudingen te voorkomen, worden de resultaten steeds gewogen (iteratieve gestratificeerde weging). Dit gebeurt op basis van dezelfde karakteristieken als bij de samenstelling van de steekproef, aangevuld met het stemgedrag per provincie tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.