De vier boeddhistische leiders behoren tot de religieuze leiders die afgelopen maandag in het Vaticaan bijeenkwamen in de aanloop naar de VN-conferentie (COP26) over klimaatverandering in Glasgow volgende maand. Ongeveer veertig religieuze leiders op het evenement, dat werd georganiseerd door het Vaticaan, Groot-Brittannië en Italië, vertegenwoordigden alle grote geloofstradities van de wereld.
‘De COP26 in Glasgow is een dringende oproep om effectieve antwoorden te geven op de ongekende ecologische crisis en de crisis van waarden die we momenteel doormaken, en op deze manier concrete hoop te bieden aan toekomstige generaties,’ zei de paus. ‘Wij willen dit begeleiden met onze inzet en onze spirituele nabijheid.’
De religieuze leiders die in het Vaticaan bijeen kwamen vertegenwoordigen ongeveer driekwart van de wereldbevolking. De oproep werd ondertekend op 4 oktober, de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi, de katholieke beschermheilige van dieren en het milieu. De oproep volgt op een reeks oproepen aan de wereldleiders om de klimaatcrisis dringend aan te pakken.
Onder de boeddhisten die op de top in het Vaticaan aanwezig waren, bevonden zich vertegenwoordigers van de Ling Jiou Mountain Buddhist Foundation en het Museum of World Religions, de directeur van het Soto Zen Buddhist European Office in Londen en een vertegenwoordiger van Rissho Kosei Kai.
De oproep, die werd gedaan na maanden van online vergaderingen door de religieuze leiders:
– Roept de wereld op om zo snel mogelijk een netto nul-uitstoot van koolstof te bereiken, om de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd te beperken tot 1,5 graden boven het pre-industriële niveau;
– Dringt er bij de rijkere landen en de landen met de grootste verantwoordelijkheid op aan het voortouw te nemen, hun klimaatmaatregelen in eigen land op te voeren en kwetsbare landen financieel te steunen om zich aan de klimaatverandering aan te passen en deze aan te pakken.
– Dringt er bij de regeringen op aan hun ambitie en hun internationale samenwerking op te voeren om over te schakelen op schone energie en op duurzame praktijken inzake landgebruik, milieuvriendelijke voedselsystemen en verantwoorde financiering.
– Zet de geloofsleiders zelf aan tot meer klimaatactie. Met name door meer te doen om leden van hun tradities voor te lichten en te beïnvloeden en actief deel te nemen aan het publieke debat over milieuvraagstukken. De religieuze leiders zullen ook actie ondersteunen om hun gemeenschapsgoederen, zoals eigendommen en investeringen, groener te maken.
De deelnemers aan het evenement gaven hun engagement voor het milieu symbolisch aan door een kopje aarde op een olijfboom te gieten die in het Vaticaan zal worden geplant. Groot-Brittannië en Italië zijn medevoorzitter van de VN-top in Glasgow volgende maand, waar vertegenwoordigers van 197 landen zullen spreken over toekomstige maatregelen tegen de klimaatcrisis.