China heeft zich deze week fel verzet tegen contact tussen buitenlandse functionarissen en de Dalai Lama nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens zijn bezoek aan India de Tibetaanse boeddhistische monnik Dorji Damdul ontmoette. Damdul is de huidige directeur van het Tibet House in New Delhi.
De voormalige tolk van de Tibetaanse spirituele leider Dalai Lama maakte deel uit van een groep leiders uit het maatschappelijk middenveld die een ontmoeting hadden met Blinken tijdens zijn tweedaagse bezoek aan India. Het Tibet House is in 1965 door de Dalai Lama opgericht om het unieke culturele erfgoed van Tibet te bewaren en te verspreiden.
Tijdens een persconferentie afgelopen donderdag zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat het contact tussen de VS en ‘de Dalai kliek’ ingaat tegen de belofte van de VS om Tibet te erkennen als een deel van China. China is fel gekant tegen elke vorm van contact tussen buitenlandse ambtenaren en de Dalai Lama. De Chinese woordvoerder zei verder dat de VS moeten ophouden zich te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van China onder het voorwendsel van Tibetaanse aangelegenheden, en geen steun moeten verlenen aan de ‘Tibetaanse onafhankelijkheidsstrijders’.
China ziet Tibet als een integrerend deel van China. De ontmoeting in India vond plaats tegen de achtergrond van de gespannen betrekkingen tussen Peking en Washington.
Wieger Schaap zegt
In aanvulling op het artikel in het BD van1-8-2021over de ontmoeting van VS minister Blinken met een Tibetaanse vertegenwoordiger van ZH de Dalai Lama, wil ik graag wijzen op het boek ‘Tibet 20/20’ van Michael Walt van Praag en Miek Boltjes. In het boek laten zij zien dat Tibet een bezet en gekoloniseerd land is, dat Tibet geen integraal deel uitmaakt van China en dat de Tibetanen geen miderheid zijn, maar een volk. Natuurlijk reageert China boos, dat is hun strategie. China zoekt legitimiteit voor de bezetting van Tibet en de wereld houdt zich grotendeels stil. Dank aan iedereen die zich uitspreekt voor Tibet. Tashi Deleg