Wilrijk is een voorstadje van Antwerpen. Er staat een 17e eeuws kasteeltje en daarin is de Faculteit van Vergelijkende Godsdienstwetenschappen (FVG ) gevestigd. Tot voor kort gingen de zaken goed. Er was wat achterstallig onderhoud, maar de huur was niet hoog en met de hulp van donateurs en medewerkers werd er geld bij elkaar gesprokkeld. Daarmee werden verschillende verbeteringen aan het gebouw uitgevoerd.
De brandweer die onlangs het gebouw inspecteerde, was echter niet tevreden. Er moesten opnieuw aanpassingen worden gedaan. Bovendien wilde de verhuurder de huurovereenkomst opzeggen en kreeg de rector het bericht dat hij op 1 september aanstaande het pand moet verlaten.
FVG
Wat is de FVG? De FVG is in 1980 opgericht door de boeddhistische Jodo Shinsu priester Shitoku A. Peel (1927-2009). De faculteit omschrijft zichzelf op haar website als ‘de enige instelling in Vlaanderen waar je kan studeren over alle grote godsdiensten en levensbeschouwingen op wetenschappelijke én pluralistische basis: de studie van het christendom in al zijn vormen en kerken, de godsdienst van de islam en zijn vele aspecten van soennieten, sjiieten en soefi bewegingen, joodse religie en spiritualiteit, mystiek, gnostiek, mythologie, boeddhisme, hindoe, sikh, baha’i, Afro-Amerikaanse religie, humanisme …’
Verder staat er de volgende motivatie te lezen: ‘In de wereld van vandaag komen religie en cultuur voortdurend met elkaar in contact. Zonder vooringenomenheid wil de FVG je inleiden in de wereld van de religies en levensbeschouwingen. Dàt is voor ons vergelijkende godsdienstwetenschap: we bieden kennis over de diverse godsdiensten aan en stimuleren de studenten om zélf tot comparatieve studie te komen.
Als onafhankelijke, pluralistische instelling, behoren we tot geen enkele zuil, ideologie, kerk of filosofische overtuiging. Bekeringsijver is bij ons uit den boze, ook al geven onze docenten les ‘van binnen uit’ en komt ook de praktische beleving aan bod van de diverse godsdiensten en levensbeschouwingen .
Onze pluralistische en open interculturele benadering wil aanzetten tot ‘actieve tolerantie’: de ander leren kennen om zo meteen de eigen waarden en leefgewoonten te herontdekken, beter te begrijpen en reliëf te geven.
Behalve onderwijsinstelling en centrum voor godsdienstvergelijkend wetenschappelijk onderzoek wil de FVG ook een forum zijn voor daadwerkelijke interlevensbeschouwelijke ontmoeting.’
Veel eigen investering
Het is niet de eerste keer dat de FVG wordt gevraagd het pand te verlaten. Toen men het pand op 25 juli 1988 voor het eerst betrok, waren er verschillende ernstige problemen. Er was wateroverlast, er was ongedierte, de vensters waren stuk, het dak was begroeid en de kelder stond vol met kapotte spullen. Met vereende krachten werd toen het gebouw bewoonbaar gemaakt. Er werden herstellingen aangebracht. Er werd een nieuwe verwarmingsketel aangelegd en een alarmsysteem. Toch werd al twee keer aan de FVG gevraagd het pand te verlaten. Beide keren werden deze verzoeken ingetrokken, omdat de FVG op eigen kosten het dak liet vernieuwen.
Dit heeft veel geld gekost, geld dat er nu niet is, ook al vanwege de problemen ten gevolge van de Corona-crisis in het afgelopen studiejaar, waar elke onderwijsinstelling mee te kampen heeft. Ondanks het feit dat alle medewerkers en sympathisanten van FVG hun best hebben gedaan om het gebouw in goede staat te houden, is hen nu voor de derde keer aangezegd het gebouw te ontruimen. Dit lijkt een onmogelijke eis, omdat niemand weet waar men met het meubilair, de bibliotheek en het kleine interreligieuze museum naartoe moet. De verhuurder wil echter van het pand af, hij wil het verkopen, maar het staat nog niet te koop. De verhuurder wil de FVG gelegenheid geven om zelf een kandidaat koper voor te stellen. Het is immers een mooi gebouw, het is zelfs een monument en er hoort een stukje land bij met een vijver. Het is prachtig gelegen in het centrum van Wilrijk en zelfs met openbaar vervoer goed bereikbaar.
Noodsituatie
Wat nu? Het water staat tot aan de lippen. Natuurlijk hoopt de FVG op enige manier alsnog toestemming te krijgen om van het gebouw gebruik te mogen maken. Een andere mogelijkheid is dat zij het gebouw op een of andere manier kan kopen. Vooralsnog ontbreken daar de financiële middelen voor. Mocht het allemaal niet lukken dan zijn er zeer dringend twee leslokalen nodig in de omgeving van Antwerpen en een plaats voor de bibliotheek en de vaste interreligieuze tentoonstelling.
Het is duidelijk dat dit veel geroemde initiatief het verdient om te worden gesteund. Mocht er iemand een mogelijkheid hiertoe zien, dan kan hij of zij contact opnemen via:
tel. +32 3 830 51 58
E-mail : secfvg@yahoo.com