Een team van wetenschappers aan de Vrije Universiteit Amsterdam onder leiding van professor Heleen Slagter, een internationaal erkende neurowetenschapper met een lange carrière in onderzoek naar de effecten van meditatie op de geest en de hersenen, zoekt ervaren mediteerders om deel te nemen aan onze laatste neurowetenschappelijke studie naar de effecten van meditatie op de geest en de hersenen.
Het team heeft eerder bewijs gevonden dat meditatie aandacht kan verbeteren en heeft bijgedragen aan het wetenschappelijk onderscheiden van verschillende meditatie stijlen. Verder hebben onderzoekers van het team de eerste verenigende theorie ontwikkeld over de radicale effecten van meditatie op de geest en de hersenen.
Het doel van de studie is om te testen of de effecten van meditatie grondiger zijn dan momenteel wordt aangenomen door hedendaagse wetenschappers. De resultaten van dit werk hebben de potentie om te onthullen hoe meditatie conceptuele verwerking beïnvloedt. De bevindingen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de publieke waardering voor het vermogen van meditatie.
Geïnteresseerde mediteerders kunnen rechtstreeks contact met de onderzoekers opnemen. Deelnemers kunnen anoniem blijven als ze dat willen. Gegevens die we verzamelen, worden ook anoniem gehouden en de mediteerders kunnen zich op elk moment terugtrekken uit de studie.
Om de interesse voor deelname kenbaar te maken, vul het onderstaande formulier in:
https://forms.gle/642d13eX2D8m1MBg8
In de meeste gevallen kunnen de onderzoekers financiële ondersteuning bieden om te helpen met reiskosten en om deelnemers te vergoeden voor hun tijd. De studie duurt ongeveer drie uur op de Vrije Universiteit Amsterdam (Amsterdam Zuid). De studie zal voornamelijk plaatsvinden in de maand juni. Uiteraard wordt het COVID-19 test-protocol van de Vrije Universiteit Amsterdam gevolgd.
G.J. Smeets zegt
Neurologisch onderzoek naar de effecten van meditatie op de geest en de hersenen is methodologisch een klassieke no-go. Veel te veel variabelen, geen controle groep en geen dubbel blind onderzoek.
Het doel van dit laboratorium experiment (ik citeer het redactionele bericht) is “ …te testen of de effecten van meditatie grondiger zijn dan momenteel wordt aangenomen door hedendaagse wetenschappers.” Tja, wat is ‘grondiger’ en hoe bepaal je dat met methodologisch rommelwerk?
Voor alle duidelijkheid: van neurologie weet ik bijna niets maar van onderzoek methodes heb ik wel kaas gegeten. Wat mij betreft zit er in dit onderzoek zoveel schimmel dat de keuringsdienst van wetenschappelijke waarden (KNAW, kun je googlen) er eens naar moest kijken. Onder veel meer, hoe bepaal je wie en wat een ervaren meditator is? Een andere makke van het voorgenomen onderzoek is dat er van de mediterende proefkonijnen neurologisch niets bekend is vòòr zij begonnen te mediteren zodat er principieel niets te vergelijken valt. En zo voort en zo meer.
Wat mij betreft ziet iedereen die zichzelf als een ervaren meditator beschouwt af van deelnemame aan dergelijke rommelige laboratorium experimenten.
Geertrudis Verbeek zegt
Wat leuk, eindelijk straks is er dan the unified field theory of the mind – het antwoord op de vraag naar: ‘de functionaliteit van meditatie’ … het nut van – de netto opbrengst
‘meten is weten’ …
‘kennis is macht’
en …
‘macht is controle’ …?
‘garbage in … garbage out’ …
… en weer verder …
Gerry
andré zegt
Carl Gustav JUNG heeft diepgaande studie gemaakt
over de interactie tussen meditatie en de hersenen.
Het is niet evident het studie werk van Jung uitvoerig
toelichtingen, maar in korte regels …
Het komt erop neer dat tijdens de meditatie de geest
opent voor het onderbewustzijn.
Alles heeft te maken met de frequenties in de hersenen
=> Sommige hersengolven noemt hij de betagolven
Dit betekent dat in de hersenen pakweg 20 cyclussen
per sekonden in het brein leven.
Gevolg : het wakkere bewustzijn.
=> Maar er komen ook andere frequenties tot stand .
De alpha golven ( 8 tot 13 cyclussen per sekonde )
Dit zorgt voor het “ wakend “ bewustzijn.
=> De delta golven kunnen in de hersenen in beweging
komen ( dwz 3 tot 4 cyclussen per sekonde )
Deze delta frequenties worden gestimuleerd door de
meditatie … geen stress … milde aandacht …
Samengevat : Als de hoogste intensieve meditatie
( = ontspanning ) werken de hersenen op het ritme
van de deltagolven en op die manier is er minder
rationele activiteit.
Gevolg :vooral wordt het onderbewustzijn aangesproken.
Het onderzoek in A’dam kan volgens mij door de
frequenties-meting tot resultaten komen.
“ Aandacht “ is natuurlijk het karakteristiek van meditatie zijn.
Maar hoe kom je de metingen bij het onderbewustzijn ???
=> onderbewustzijn kan toegelicht worden via dromen, via
diepe slaap metingen, via verwerking en onderdrukking
van emoties zoals ergernis … etc