Hoe klinkt Nederland eigenlijk? Nemen we nog wel de tijd om goed te luisteren naar de geluiden om ons heen? En is het in Nederland nog wel eens ergens helemaal stil? Met deze vragen leidt Stella van Voorst van Beest ons door Nederland en ‘toont’ haar bijzondere en alledaagse geluiden.
Schiphol. Voor sommige mensen is het geen vertrekpunt, maar de ultieme bestemming. Gezeten op een tuinstoel naast de auto, op een parkeerplaats, ziet de kijker een gezinnetje zichtbaar genieten. Van hun patatje met, want ja, er staat een frietkraam in de buurt. Maar vooral van het vlieggeraas. Wat voor de een muziek is, beleeft de ander als herrie. Even later voert de camera ons mee naar het kantoor van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol. Hier telefoneert een medewerker geduldig met een omwonende, die zich beklaagt over laag overvliegend luchtverkeer.
Hoe verhouden wij Nederlanders ons tot de geluiden in ons dichtbebouwde landje? Dat is voor iedereen verschillend. Neem nou de trotse bewoner van een zogenaamde “bungawall”, een huis gelegen pal aan de snelweg, aangebouwd tegen een geluidswal. “Om de vierkante meters rendabel te houden”, verklaart de bewoner, die vooral blij is dat hij zo lekker centraal woont.
Naast de dagelijkse gangen van een geluidskunstenaar, op zoek naar bijzondere geluiden op industriële plekken, maakt de kijker kennis met Sebastiaan de Roo. Hij is salesmanager van een bedrijf dat dagelijks vanaf tientallen computers de achtergrondmuziek bestuurt in de Nederlandse winkelcentra. En het kan nog gekker, een stel hoteleigenaren in Zuid-Limburg brainstormt over het in de markt brengen van stilte als “streekproduct.”
Maar is het in Nederland nog wel ergens echt stil? Die vraag vormt de leidraad in de zoektocht van regisseuse Stella van Voorst van Beest. Zo leren we het Nederlandse geluidslandschap kennen, om te zien hoe diep geluid letterlijk en figuurlijk doordringt in ons dagelijks leven.
Hoe luidt het land.
Boeddhistische omroep, uitzending woensdag 22 mei, 22.55 uur, Ned. 2 en Holland Doc