De Nederlandse Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) zendt op zondag 26 augustus een documentaire en concertfilm van Armelle Brusq en Pat van Boeckel over de legendarische dichter singer-songwriter en boeddhist Leonard Cohen uit. De film ‘Hallelujah! Leonard Cohen is back’ volgt een aantal sporen van de Canadese singer-songwriter naar zijn  laatste comeback.

Zoals zijn verblijf in het Mount Baldy Zen Centre in Californië, waar hij de 104 jaar oude zenmeester Sasaki Roshi leerde kennen en nu ook verzorgt. Cohen (78) zegt daarover: ‘Hij bracht me de persoonlijke discipline bij, die ik als jonge schrijver nooit had. Het boeddhisme is geen religie. Er is geen geloof, geen dogma, geen verering. Ik vind het een vorm van vermaak. Diepgaand, weelderig en heerlijk vermaak.’ In de film vertelt de Nederlandse zenmeester Jiun Hogen Roshi over haar ontmoetingen met Cohen en Sasaki Roshi in Mount Baldy.

leonard cohenLeonard Cohen is een meester die met woorden kan verleiden en vereren. Zijn beste werken zijn liefdesliedjes en gebeden tegelijk. Vele zangers en zangeressen vertolkten zijn poëtische teksten. Zijn worsteling met het hogere is voor velen herkenbaar.

‘Soms denk ik: what the hell doe ik hier in mijn zwarte gewaad. Dan wil ik van deze berg rollen om twee dagen tv te kijken’, zegt de joodse boeddhist in de film. Cohen is weer op gaan treden dankzij zijn voormalige manager die hem voor vijf miljoen dollar pensioengeld aftroggelde. Om zijn financiële toekomst zeker te stellen verruilde Cohen zijn gewaad weer voor een maatpak.

Documentaire: Hallelujah! Leonard Cohen is terug.

Uitzenddatum: zondag 26 augustus 14.00-15.00 uur.

Nederland 2. BOS-tv.

Categorieën: Nieuws, BOS-tv en radio, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu