Meer dan vijftig jaar nadat de toenmalige minister-president van India Jawaharlal Nehru het initiatief nam om scholen te openen voor Tibetaanse vluchtelingen in zijn land, is de Tibetaanse regering in ballingschap bezig het beheer te verwerven van 71 Tibetaanse onderwijsinstellingen in India. Over drie jaar moet dat proces zijn afgerond.

De scholen werden opgericht na de komst van de eerste Tibetaanse vluchtelingen naar India, in 1959. Ze vallen nu onder de verantwoordelijkheid van de Central Tibetan Schools Administration (CTSA), een autonome instantie vallend onder het ministerie van ontwikkeling en onderwijs.

De stap wordt gezet nadat de Dalai Lama de wens heeft geuit dat het Tibetaans onderwijs gemoderniseerd moet worden, met behoud van de Tibetaanse cultuur en erfgoed. Op dit moment volgen ongeveer tienduizend leerlingen en studenten onderwijs aan de instituten. Premier Lobsang Sangay van de Tibetaans regering in ballingschap stelt dat onderwijs hoog op de prioriteitenlijst staat van zijn regering. Sangay volgde zelf onderwijs aan een school voor vluchtelingen in Darjeeling en studeerde rechten aan de universiteit van New Delhi, voordat hij promoveerde aan de Harvard-universiteit.

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Nieuws
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk