Vooraanstaande voedselbedrijven uit heel Europa roepen vandaag per brief de Europese Commissie en Europarlementariërs op een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij, te beginnen met kippenkooien.
Unilever, Nestlé, Inter IKEA group, ALDI Nord, Barilla Group, Ferrero, Jamie Oliver Group, Le Groupement les Mousquetaires (retail), Mondelēz International, Fattoria Roberti (eierproducent) ondertekenen gezamenlijk de brief die stelt dat er een sterke business case is voor een einde aan kooien voor legkippen, vooral in de EU: “systemen zonder kooien worden veel gebruikt, zijn economisch haalbaar, en geven de kippen betere leefomstandigheden.”
Dierenwelzijnswetgeving herzien
De ondertekenaars onderstrepen dat de aangekondigde herziening van de Europese dierenwelzijnswetgeving een ideale kans is om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de Europese veehouderij, te beginnen met kippenkooien. Ze laten weten ‘er klaar voor’ te zijn en te willen samenwerken om dit doel te verwezenlijken.
“Nederlandse supermarkten verkopen al jarenlang geen kooieieren meer. Wereldwijd stoppen steeds meer bedrijven in de voedselsector met het gebruik van kooien. Zij laten zien dat kooien onnodig zijn en dat het houden van dieren zonder kooien goed mogelijk is”, zegt Geert Laugs, directeur CIWF Nederland en Nederlands initiatiefnemer van het EU burgerinitiatief ‘Stop de kooien – End the Cage Age’. “Het is nu de hoogste tijd dat Europa zich aansluit bij deze wereldwijde trend en haar wetgeving (Richtlijn 98/58) voor het houden van dieren in de veehouderij aanpast, zodat er een einde komt aan het gebruik van alle kooien in de veehouderij. Die veroorzaken dierenleed, zijn onnodig en niet van deze tijd”.
Europees burgerinitiatief Stop de kooien
De brief ondersteunt de doelen van het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age, dat vraagt om een eind aan alle kooien in de Europese veehouderij. Het succesvolle burgerinitiatief, gestart door Compassion in World Farming en gesteund door 170 organisaties2), werd door 1,4 miljoen Europeanen, waaronder ruim 150.000 Nederlanders, ondertekend. Op 2 oktober 2020 werden de handtekeningen ingediend en binnenkort moet de Europese Commissie met een reactie komen en zal mogelijk het Europees Parlement hierover stemmen.
Reacties van voedingsbedrijven
Leonardo Mirone, inkoopdirecteur bij Barilla Group zegt: “Onze missie, ‘Good for You, Good for the Planet’, leidt ons continu. Voedsel is niet alleen maar wat we eten: het zegt iets over de kwaliteit van het leven van mensen, over het welzijn van dieren en over de planeet. Wat betreft eieren en eierproducten gelooft Barilla Group dat opsluiting het welzijn van legkippen aantast. Wij begonnen afstand te doen van deze veehouderij praktijk in 2021 en sinds 2019 – een jaar eerder dan oorspronkelijk gepland – gebruiken alleen nog maar kooivrije eieren in onze hele wereldwijde keten.”
Vittorio Roberti, boer en eigenaar van Fattoria Robberti, zegt: “Wij willen het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age en de omschakeling naar alternatieve houderijsystemen in plaats van kooien ondersteunen. Bij Fattoria Robberti hebben we besloten te stoppen met kooisystemen per 2025. Wij blijven de nadruk leggen op het belang van dierenwelzijn in onze bedrijven, en zorgen voor transparantie naar de consumenten die erop rekenen dat we goed met de kippen en het land omgaan.”
Francesco Tramontin, vice-president Group Public Policy Centre and EU Institutional Affairs bij Ferrero, zegt: “Onze eierleveringsketen is geheel geïntegreerd en Ferrero gebruikt al, in nauwe samenwerking met de leveranciers, enkel kooivrije eieren in Europa sinds 2014. Wij geloven dat dit voor iedereen de standaard zou moeten zijn. Wij steunen daarom volledig het Europees burgerinitiatief End the Cage Age.”
Sharla Halvorson, manager Duurzaamheid en Gezondheid, Food bij Inter IKEA Group, zegt: “Bij IKEA zijn we blij om samen met andere vooraanstaande voedselbedrijven en 1,4 miljoen mensen de ontwikkeling van EU wetgeving voor een sectorbrede verbetering te ondersteunen – wanneer we samenkomen, is grootschalige verandering mogelijk! Wij zijn voornemens om eind 2025 af te stappen van de productie van kooieieren, en we werken voortdurend aan de verbetering van veehouderij en dierenwelzijn via onze Better Programmes.”
Can Buharali, global public affairs director bij Mondelēz International, zegt: “Wij zijn trots op de vooruitgang die wij boeken bij de verbetering van het dierenwelzijn in het kader van onze toezegging om in 2025 enkel kooivrije eieren te gebruiken in de EU. We zijn blij het Europees burgerinitiatief “End the Cage Age” te kunnen steunen. De geleidelijke afschaffing van het gebruik van kooien voor legkippen in de Europese Unie is een prioriteit. Dit brengt ons een stap verder naar dierenwelzijn in de veehouderij en naar duurzame voeding en landbouw.”
Owen Bethell, senior manager Environmental Impact, Global Public Affairs bij Nestlé, zegt: “Als bedrijf dat al 100% kooivrije eieren gebruikt voor onze voedingsproducten, weten we dat het mogelijk is om kooien op een bedrijfsvriendelijke manier uit te faseren. We hopen dat het “End the Cage Age”-initiatief zal helpen het welzijn van alle legkippen in de EU te verbeteren.”
Thea Koning, senior Global External Affairs Manager, Foods and Refreshment Division bij Unilever, zegt: “Bij Unilever willen we een positieve driver zijn bij voedingsmiddelen, en we staan volledig achter de End the Cage Age campagne. In Europa gebruiken al onze merken, waaronder Hellmann’s, Amora en Calvé, sinds 2009 100% kooivrije eieren. Wij zijn van mening dat het End the Cage-initiatief aansluit bij de ambitie van de Farm to Fork-strategie om het dierenwelzijn te verbeteren, te beginnen bij de kooikippen.”
Ruud van Bokhoven zegt
Niemand zou zo willen leven als de dieren nu, de kippen in te kleine kooien alleen eieren leggen en als de productie daarvan minder wordt, gaat je kop eraf en ga je naar de consumptie. Ben je een varken, koe of schaap, dan wordt je kind je bij de geboorte weggenomen en zal je in een stinkend hok blijven totdat je volgroeid ben om dan vervolgens met z’n allen op een klutje vervoert te worden naar het slachthuis. Als je dit leven zelf niet, waarom dan wel een ander leven.
Kwets geen enkel levend wezen.