Hoe gaan we in Nederland professioneel om met radicalisering en extremisme? In ‘De radicaliseringsindustrie’ geeft onderzoeker Annebregt Dijkman een unieke inkijk in de wereld die Nederland moet behoeden voor de gevolgen van radicalisering en extremisme. Zij schreef een noodzakelijk boek waarin ze deze jonge beroepspraktijk kritisch tegen het licht houdt. Aan de hand van eigen ervaring en onderzoek beschrijft ze wat er beter kan en moet, én hoe.
Terroristische aanslagen, kinderen in strijdgebieden, ‘falend’ anti-radicaliseringsbeleid en complotdenkers; de media staan er vol mee. Sinds enige jaren zijn er allerlei professionals vanuit verschillende domeinen betrokken bij de preventie van radicalisering en extremisme in Nederland. Dijkman toont aan dat deze professionals onvoldoende beschermd zijn in hun werk en nauwelijks mee kunnen doen in het publieke debat over de omstandigheden van hun werk. Radicalisering en extremisme zijn grillige maatschappelijke fenomenen, die voortdurend van vorm veranderen. De betrokken professionals moeten omgaan met grote onzekerheid maar hebben geen vooropleiding op dit gebied.
Dijkman geeft ons in ‘De radicaliseringsindustrie’ inzicht in een doorgaans weinig transparante wereld. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat ze zien wat er speelt en wat er nodig is om te komen tot professionele kaders en criteria en wie daar een rol in spelen. Het is daarmee een boek dat relevant is voor iedereen die bij deze fenomenen betrokken is, zoals journalisten, politici, studenten, opleiders, managers gemeenten, ministeries, politie, jeugd(zorg)organisaties en wetenschappers. En iedereen die er wat van vindt.
Dijkman: “Ik laat in dit boek zien dat als we niet snel en structureel gaan investeren in opleiding en transparante werkkaders voor professionals, zij onvoldoende beschermd zijn, waardoor we in Nederland straks achter lopen op de maatschappelijke ontwikkelingen van extremisme, afbreuk doen aan onze democratische rechtsstaat en publiek geld verspelen.”
Annebregt Dijkman (1979) is organisatieantropoloog en gespecialiseerd in radicalisering en extremisme. Ze werkt als adviseur en onderzoeker en is co-auteur van het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ over inclusieve journalistiek.
‘De radicaliseringsindustrie’. Van pionieren naar professionaliseren wordt op 4 februari gepresenteerd bij Pakhuis de Zwijger: https://dezwijger.nl/programma/de-radicaliseringsindustrie