Afgelopen weekeinde is voor het eerst het lichaam van een vrouw begraven in een zogenoemde Loop Cocoon, een levende doodskist. Gemaakt van het wortelnetwerk van paddenstoelen. De kist is een ontwerp van studenten van de TU Delft. ‘’In plaats van een dood product in de grond te stoppen is het nu mogelijk om de bodem te verrijken en iets terug te geven aan de natuur’, zo legt Bob Hendrikx (26), gespecialiseerd in biodesign, het principe van de ‘levende doodskist’ uit.
De visie van Hendrikx is dat we de natuur niet dood moeten maken, maar dat we moeten kijken hoe we met de natuur samen kunnen werken. Om dit mogelijk te maken begon Hendrikx het bedrijf Loop met enkele medestudenten. Zij ontwikkelden de doodskist, met de naam ‘Living Cocoon’. Het verschil met traditionele houten doodskisten en de levende kisten is dat gebruik wordt gemaakt van het levend organisme mycelium. Dit groeit normaal onder de grond in de wortelstructuur van bomen en paddenstoelen. ‘In plaats van dood hout vol gifstoffen de grond in te stoppen maken wij een kist die de bodem juist verrijkt’, zegt Hendrikx. ‘Bovendien zorgt de kist er voor dat de compostering van het lichaam sneller verloopt.’ De kist is na een maand, anderhalve maand verteerd.
Loop heeft in eerste instantie tien doodskisten ontwikkeld. Het kost ongeveer een week om voldoende mycelium te ontwikkelen voor één doodskist. De kist is licht van gewicht en sterk. De bedoeling is dat de productie de komende tijd wordt opgevoerd. Daarnaast doet het bedrijf met Naturalis verder onderzoek naar de effecten van de doodskist. Mycelium is een recycler, wat betekent dat het ervoor kan zorgen dat vervuilde grond weer herstelt. Loop hoopt te kunnen helpen om vervuilde gebieden om te toveren tot gezonde bossen.
In de kist ligt een verende laag mos. De kist zelf is met een mal gemaakt van mycelium, een stevige massa, hard geworden bij gebrek aan voeding en vocht. De zwam aan de buitenkant is de vrucht van de schimmel. Het geeft een idee van wat er in de natuur onder de grond leeft: een netwerk van schimmeldraden dat zich voedt met organische resten van bomen en planten, maar ook giftige stoffen kan neutraliseren. Bovendien brengt mycelium als een soort internet planten met elkaar in contact.
Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden om een lichaam te begraven zonder schade aan te richten aan de natuur. Er is keus uit doek, karton of wilgentenen. Mycelium werkt als een accelerator voor bacteriën en het kan afvalstoffen in het lichaam neutraliseren – hoe sterk en hoe snel mycelium de bodemkwaliteit verbetert, gaan wetenschappers van museum Naturalis onderzoeken. Bodemvervuiling is tegenwoordig een belangrijk thema in de uitvaartbranche.