Greenpeace reist door Nederland met een fototentoonstelling over bosbranden wereldwijd. De tien fotopalen tonen de klimaat brandhaarden in de Braziliaanse Amazone, Australië, Indonesië en Rusland en vertellen het verhaal achter de bosbranden. Ontbossing voor de oprukkende landbouw is een belangrijke oorzaak net als klimaatverandering en menselijk handelen. Vanaf maandagmiddag 24 augustus is de tentoonstelling op de eerste locatie te bezichtigen nabij de ingang van het Amsterdamse Bos in Amsterdam.
De zomer is het piekseizoen voor bosbranden in Rusland en de Amazone. In Rusland gaat jaarlijks 40 miljoen hectare in rook op: tien keer de oppervlakte van Nederland. Ook in Brazilië blijft het aantal bosbranden toenemen. In de Braziliaanse Amazone werden in juli 6.804 bosbranden geteld, het hoogste aantal in vier jaar. Opvallend is de stijging van bosbranden in de inheemse gebieden. In juli werden er 539 geregistreerd, een stijging van 76 procent ten opzichte van vorig jaar.
Hilde Stroot, bosbranden expert bij Greenpeace: “Terwijl Nederlanders in deze corona tijden juist de natuur opzoeken, gaat elders op de wereld miljoenen hectare natuur in vlammen op. In Nederland kunnen we veel doen om die bosbranden te voorkomen. Bijvoorbeeld door de landbouw anders in te richten met minder dieren en door minder soja voor veevoer en palmolie te importeren. De productie daarvan zorgt voor veel ontbossing en CO2-uitstoot.”
Gevolgen voor natuur en inheemse volken
Bossen die zo onmisbaar zijn voor het klimaat en de rijke biodiversiteit staan wereldwijd in brand. De gevolgen voor het klimaat en de natuur zijn gigantisch. Inheemse volken worden bedreigd en duizenden unieke planten- en diersoorten sterven uit. Ook komen er gigantische hoeveelheden CO2 vrij, waardoor de klimaatopwarming versnelt en er nog meer bosbranden bijkomen. De wereldwijde klimaatcrisis is een belangrijke aanjager van natuurbranden. De hogere temperaturen en aanhoudende droogte vergroten de kans op branden in de natuur. In Rusland zit het venijn ook in veenbranden die ondergronds doorwoekeren en elders weer de kop opsteken.
Russische vrijwilligers in actie
“Veel mensen denken om die reden dat bosbranden een natuurverschijnsel zijn, maar in Rusland en Nederland ontstaan de meeste branden nog altijd door menselijk handelen. Bijvoorbeeld doordat sigaretten en kampvuren niet goed worden uitgemaakt. Die bosbranden kunnen we dus met zijn allen voorkomen! Met steun van de Nationale Postcode Loterij traint Greenpeace om die reden vrijwilligers in Rusland om natuurbranden te voorkomen en bestrijden.”