Nu we zelf ervaren hoe het is om in onze vrijheid beperkt te zijn, weten we een beetje hoe het voelt om onder een permanente “lockdown” te moeten leven. Helaas is deze ‘lockdown’ al 60 jaar dagelijkse realiteit voor vele Tibetanen. International Campaign for Tibet (ICT) moedigt mensen aan om samen een einde maken aan de 60 Year Lockdown in Tibet!
15.000 handtekeningen voor de vrijlating van de Panchen Lama—
Elk jaar voeren ICT en andere mensenrechtenorganisaties wereldwijd actie voor de vrijlating van de Panchen Lama, die op 6-jarige leeftijd is ontvoerd door de Chinese overheid. Parlementsleden wereldwijd hebben een oproep gedaan om de Panchen Lama vrij te laten waaronder: 32 leden van het Europees parlement, 15 parlementsleden uit Zwitserland, 16 parlementsleden uit Tsjechië, 12 leden van de Tsjechische parlementaire support groep voor Tibet, 4 parlementsleden uit Italië en 4 parlementsleden uit Duitsland.
Dit jaar heeft ICT vanaf zijn verjaardag op 25 april actiegevoerd voor zijn vrijlating. Afgelopen zondag 17 mei, de dag dat de Panchen Lama precies 25 jaar in lockdown zit, heeft de organisatie alle petities gebundeld. De 15.000 handtekeningen voor de vrijlating van de Panchen Lama zullen tijdens de aankomende vergadering van de VN Mensenrechtenraad worden aangeboden.
Verontrustende regelgeving voor ‘etnische eenheid’ nu van kracht
Verontrustende regelgeving voor ‘Etnische Eenheid’, ingevoerd op 1 mei, verleent de Chinese regering de bevoegdheid om een Chinees-gecentreerde manier van leven af te dwingen in de Tibetaanse Autonome Regio. De vrees is dat de huidige discriminatie en culturele onderdrukking van Tibetanen hierdoor zal verergeren.
Op 1 mei 2020 zal in de Tibetaanse Autonome Regio de controversiële nieuwe regelgeving over “etnische eenheid” in werking treden. De Internationale Campaign for Tibet zal de uitvoering en effecten van deze regelgeving nauwlettend volgen.
De “Regels voor de oprichting van een modelgebied voor etnische eenheid en vooruitgang in de autonome regio Tibet” werden op 11 januari door het TAR-volkscongres aangenomen. De TAR omvat ongeveer de helft van traditioneel Tibet, een historisch onafhankelijk land dat al meet dan 60 jaar door China wordt bezet.
De regelgeving wijkt expliciet af van het principe van “voorkeursbehandeling” voor Tibetanen, dat kenmerkend was voor de autonome regio Tibet en dat dat moest garanderen dat Tibetanen hun cultuur en traditionele manier van leven in Tibet konden behouden.
De nieuwe regelgeving geeft de Chinese regering daarentegen bevoegdheden om een Chinees-gecentreerde manier van leven in de TAR af te dwingen en informanten voor de Chinese Communistische Partij te cultiveren. De nieuwe verordeningen geven extra reden tot zorg omdat ze de bestaande discriminatie van Tibetanen kunnen verergeren.
Door een dominante etnische cultuur op te leggen met als doel het Tibetaanse volk te verchineseren, schenden de voorschriften internationale mensenrechtennormen, zoals het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie, het Verdrag inzake de rechten van het kind en het Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten.
Waarnemers in Tibet zijn bezorgd dat China de nieuwe regels zal gebruiken om de Tibetanen aan te pakken, aangezien het soortgelijke regels heeft gebruikt ter rechtvaardiging van het hardhandig optreden tegen de Oeigoeren, een moslimgemeenschap die de Chinese regering berucht heeft opgesloten in grootschalige heropvoedingskampen.
ICT roept de nationale regeringen en de internationale gemeenschap als geheel op om de uitvoering van deze voorschriften in Tibet te monitoren en China aan te spreken op de onverenigbaarheid van deze regelgeving met internationale mensenrechtennormen.