Op 24 november 1642 zette Abel Tasman als eerste Europeaan een voet op het eiland dat later naar hem werd vernoemd. Naar schatting waren er enkele duizenden oorspronkelijke bewoners. Ze leefden als jagers en verzamelaars, dicht bij de natuur. Het levenslied van de Tasmaniers is een lofzang op de natuurlijke orde waar alles in evenwicht is. Het gaat als volgt:
Het water schittert
Planten zoeken licht
Bronnen borrelen op
De grond drinkt
Dieren paren
Zon verdwijnt
Zon verschijnt
Alles sterft
Alles leeft door
En rustig wandelt de mens
Met de komst van de blanken was het gedaan met de rust. Na de Nederlanders kwamen de Engelsen die het eiland verder koloniseerden en de oorspronkelijke bevolking uitmoorden. In mei 1876 stierf Trucanini, de laatste Tasmaanse.
Rustig wandelen zit er voor de moderne mens niet meer in. We kijken vaak ik-gericht naar ons bestaan. Hebben haast, streven naar meer, leggen een claim op mens, dier en land. Alles voor de winst. In de woorden van psychiater en filosoof Damiaan Denys: ‘Het virus stelt aan de kaak: ons mateloze consumeren en onze wilde rit over de aardbol (…). Dat is niet de schuld van het virus, maar van ons gedrag. Het virus dwingt om daar op een andere manier naar te kijken’.
Meditatie en het boeddhisme leren ons om vanuit een ander perspectief te kijken. Kunnen we ook kijken vanuit een planetair perspectief waarbij we niet onze eigen soort, maar alle levende wezens centraal stellen? In het metta sutta – de woorden van de Boeddha over de beoefening van vriendelijkheid – wordt er gesproken over het ontplooien van een onbegrensde geest en hart. Een soort-overstijgende compassie, vanuit verbinding met alle levende wezens. Dus ook de dieren. Hoe kunnen we deze kwaliteit die we tot ontwikkeling brengen op ons meditatiekussentje integreren in ons dagelijks leven en handelen?
Tijdens de online live meditatie en lezing van maandag 13 april wordt dit thema verkend.
De meditatie en lezing zijn online, gratis en makkelijk vanuit huis te volgen.
Joost van den Heuvel Rijnders leidt de meditatie en lezing in en zal daarna Mark Kulsdom interviewen. Mark zet zich al meer dan twintig jaar in voor meer bewustzijn, actie en echte verandering als het gaat om bescherming van de natuurlijke ecosystemen en respect voor dieren. Hij is onder andere de oprichter van The Dutch Weedburger, een plantaardige burger.
Ga naar https://www.30now.nl/live/ en gebruik de link die bij de geplande sessie staat.
Je komt dan vanzelf bij bijeenkomst. Indien je het programma zoom nog nooit hebt gebruikt dan kan je met dezelfde link het programma eenvoudig en gratis downloaden. De sessie begint om 20.00 uur, eindtijd 21.15 uur.
Redactie BD: Lees hier meer over de veiligheid en privacy van het platform Zoom.