Premier Mark Rutte doet tijdens een persconferentie een dringende oproep aan alle Nederlanders om zich te houden aan de hygiëneregels: nies in de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, was de handen veelvuldig. Tijdens de persconferentie wordt daar een vierde regel aan toegevoegd: schud geen handen meer. Na afloop bedankt hij de directeur van het RIVM en schudt hem daarbij vrolijk de hand. Oeps! Zie daar de macht der gewoonte. Even daarvoor had hij nota bene nog gezegd: ‘Ik vraag iedereen om scherp te kijken naar de hygiënemaatregelen. We kunnen dit alleen aan als we het met 17 miljoen mensen doen’.
Het zijn roerige tijden. De vluchtelingencrisis, de klimaatcrisis en de verspreiding van het coronavirus. Het brengt de oefening in opmerkzaamheid nog dichterbij. Op de school waar ik werk ben ik opeens enorm waakzaam. Hoestende en niezende leerlingen heb ik in het vizier. Ik was meerdere keren per dag mijn handen – langer en zorgvuldiger dan anders. Jeuk in mijn gezicht merk ik op, maar ik kies ervoor om er niet aan te zitten. Handen schudden tijdens een ouderavond laat ik bewust achterwege. Veel automatismen vallen weg en de oefening in aandacht krijgt nog meer sense of urgency. Ik voel hierbij ook duidelijk het belang voor mijn naasten. Als ik goed voor mijn eigen hygiëne zorg, verklein ik ook de kans dat ik het virus oploop en verspreid. Wat een mooie vorm van dana (vrijgevigheid)!
De tijden waarin we leven laten ook heel duidelijk zien dat we diep met elkaar verbonden zijn. Interzijn. Voor sommigen een abstract begrip, maar in deze tijd zien we haarscherp de onderlinge verbondenheid met het leven om ons heen. We kunnen geld overmaken voor de koala’s in Australië en een mening vormen over de rol van de Europese Unie in de vluchtelingencrisis. Deze tijden nodigen ook uit om stil te staan bij de oncontroleerbaarheid van het leven. We kunnen heilzaam handelen, maar helaas hebben we het resultaat daarvan niet in eigen hand.
Laten we klein, en vooral opmerkzaam, beginnen.
Tijdens de digitale sangha van maandag 16 maart verkennen we dit thema.
De meditatie en lezing zijn online zijn gratis en makkelijk vanuit huis te volgen.
Ga naar https://www.30now.nl/live/ en gebruik de link die bij de geplande sessie staat.
Je komt dan vanzelf bij bijeenkomst.
Indien je het programma zoom nog nooit hebt gebruik kan je met dezelfde link het programma eenvoudig en gratis downloaden.
De digitale sangha begint om 20.00 uur, eindtijd 21.15 uur.