De Nederlandse hoogleraar Heleen Slagter (VU) doet samen met wetenschappers van andere internationale universiteiten onderzoek naar de effecten van mediteren. Haar Duitse collega-hoogleraar dr. Thomas Metzinger is onlangs een groot internationaal MPE-onderzoek begonnen en nodigt hierbij mensen die regelmatig mediteren uit daaraan deel te nemen.
Het betreft een onderzoeksproject dat gericht is op het beschrijven en begrijpen van de ervaring van ‘puur bewustzijn’ in meditatie. Beoefenaars die al een tijdje regelmatig mediteren en puur bewustzijn hebben ervaren kunnen meedoen aan dit online-onderzoek (de vragenlijst is in het Engels) naar menselijk bewustzijn en ‘pure awareness’ in meditatie. Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoeksproject. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 – 45 minuten. De eerste 1.000 deelnemers die de vragenlijst volledig invullen ontvangen een vergoeding van € 50. Aanmelden kan hier https://www.philosophie.fb05.uni-mainz.de/arbeitsbereiche/theoretische/mpe/mpe-92m-minimal-phenomenal-experience/
Een eerste psychometrisch onderzoek vindt momenteel plaats. Bij dit deel van het onderzoek is Heleen Slagter niet direct betrokken. Het wordt uitgevoerd en betaald door prof. Thomas Metzinger van de universiteit van Mainz in Duitsland. Het maakt onderdeel uit van een groter project dat zich richt op het beter begrijpen van ‘minimal phenomenal experience’ en het ontwikkelen van een minimaal model van bewustzijn. Bij het grotere project is zij vanaf juni dit jaar wel betrokken.
Het Project Minimale Fenomenale Ervaring
MPE is de afkorting voor ‘minimale fenomenale ervaring’. Het hoofddoel van dit onderzoeksproject is het ontwikkelen van een minimaal model van bewuste ervaring. Een achtergrondveronderstelling is dat zelfbewustzijn, tijdsrepresentatie en zelf-locatie in een ruimtelijk referentiekader geen noodzakelijke voorwaarden zijn voor het ontstaan van bewustzijn. Momenteel gebruikt het project een onderzoek naar de fenomenologie en neurale correlaten van specifieke subjectieve ervaringen in meditatie als voornaamste uitgangspunt, ervaringen die later vaak beschreven worden als episodes van ‘puur bewustzijn’.
Een eerste discussienota die enkele aspecten van de onderzoeksstrategie beschrijft, is (in het Engels) hier te vinden https://www.philosophie.fb05.uni-mainz.de/files/2019/09/MPE_discussion_paper_August_2019.pdf
G.J. Smeets zegt
Het ‘wetenschappelijke’ onderzoek van Metzinger is een goed voorbeeld van gebakken lucht. Ik heb effe gekeken naar de opzet van het onderzoek. De methodologische defecten zijn teveel om te noemen. Ik pik er de twee belangrijkste uit: het onderzoek is gebaseerd op data-zameling via een zelf-te-benantwoorden-vragenlijst aan mensen die bovendien happen op de vergoeding van €50,- als ze de lijst invullen. Het is bizar en een schoolvoorbeeld van fout onderzoek naar effecten van meditatie.
Zeshin zegt
Onderzoek naar het effect van ‘grote leegte zonder effect?’