Het reciteren of zingen van mantra’s is een aloude traditie in het hindoeïsme en het boeddhisme. Het woord ‘mantra’ komt vermoedelijk van de Sanskrietwoorden ‘manasha’ (geest) en ‘tra’ (bevrijding door beheersing).

Een mantra zingen kan je beschouwen als een vorm van concentratiemeditatie. Door het voortdurend herhalen van dezelfde reeks klanken komt de geest tot rust en kan hij zich bevrijden van onzuiverheden. Bovendien bestaan mantra’s uit welgekozen klanken. Deze klanken brengen een bepaalde trilling teweeg, zowel in het eigen lichaam als in de ruimte rondom ons.

Op de juiste manier en met de juiste intentie uitgesproken of gezongen hebben mantra’s zo een krachtige helende en zuiverende werking voor onszelf en de wereld rondom. Door de vrij eenvoudige melodieën, de beperkte reeks woorden en het langdurig herhalen zijn mantra’s zeer gemakkelijk al zingend aan te leren en mee te zingen.

Op vrijdag 14 februari 2020 is Bart Patoor te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Tijdens deze avond zal het zingen van mantra’s af en toe afgewisseld worden met de meer recitatieve vorm uit de vedische traditie.

Bart Patoor is zijn professionele loopbaan begonnen als acteur, regisseur en dramadocent. Hij was actief in het theater zowel in België als in Frankrijk, waar hij gewoond heeft van 1985 tot 1995. Later werd hij leerkracht Nederlands, toneel en Esthetica op de Middelbare Rudolf Steinerschool te Lier.

In 2006 is Bart Patoor in contact gekomen met het boeddhisme. Sindsdien is hij een enthousiaste en intense beoefenaar van Vipassana-meditatie o.a. bij Dona Rosseel en Paul Van hooydonck. Hij volgde verschillende meerdaagse retraites bij Joseph Goldstein, Jotika Hemsen, Bhante Otara Nyana, Paul Van hooydonck, Frits Koster, e.a..

In 2010 trok hij naar Nepal om gedurende 2 maanden te mediteren in het U Panditarama International Vipassana Meditation Centre van Saydaw U Vivekananda.

Naast de beoefening van de meditatiepraktijk heeft hij zich ook verdiept in de boeddhistische filosofie en psychologie, o.m. door de tweejarige Dhammaverdiepingscursus van de Stichting Inzichtsmeditatie in Nederland.

Daarnaast is Bart Patoor reeds vele jaren actief geïnteresseerd in muziek, zang en stemgebruik. Hij organiseert regelmatig open zangcirkels en leidt de zanggroep Al Kantaar bij Madam Fortuna, werkplaats voor kunsten, te Borgerhout. De voorbije jaren volgde hij de opleiding Soundhealing en Sjamanistisch stemgebruik bij Iris Pattyn.

Praktisch: Vrijdag 14 februari 2020 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen, België.

Categorieën: Nieuws, Boeddhistisch leven, Geluk
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk