In Ladakh, India, is het tweedaagse kleurrijke festival ‘Spituk Gustor’, het culturele en traditionele erfgoed van de plaats, in volle gang. Tientallen toegewijden kwamen naar het boeddhistisch Spituk-klooster om getuige te zijn van het jaarlijkse festival.

Monniken uit het klooster voerden in hun mooiste gewaden de kleurrijke maskerdans (Chams) op. Verschillende Tibetaans boeddhistische godheden zoals Mahakala (Gonbo), Paldan Lhamo (Shridevi), White Mahakala, Protector Deity, etc., gelden als de belangrijkste attractie van het festival. Voor het grote publiek werd tijdens het festival een grote thangka van Je Tsongkhapa, de stichter van de Gelugpa-stroming binnen het mahayana boeddhisme, op de binnenplaats van het klooster tentoongesteld.

Het festival is gericht is op het brengen van vrede, welvaart en harmonie in de samenleving. Dit jaar met speciale aandacht voor de wereldvrede. Het festival vindt al vele jaren plaats, monniken bereiden zich goed voor op het festival door ruim van tevoren de maskerdans te oefenen en zeven dagen voor het begin ervan te bidden.

Tijdens het festival staan toegewijden en gelovigen urenlang in lange rijen voor de poort van Gonkhang, het oudste deel van het klooster, om een glimp op te vangen van de Mahakala beelden waarvan de gezichten het hele jaar door bedekt blijven, behalve tijdens het festival.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk