Op Hawaii (VS) is vorige week de Japanse boeddhistische tempel van de Hamakua Jodo Missie door twee mannen beroofd. Op beelden van een back-up bewakingscamera is te zien hoe de mannen bewakingscamera’s en ander materiaal, voedsel en airconditioners uit de tempel stalen. Een van de daders is door de politie gepakt, de andere dief is nog op vrije voeten. De diefstal vond plaats kort nadat de twee in de tempel op bezoek waren geweest en aan een rondleiding door het tempelgebouw deelnamen.

De gestolen bewakingscamera’s waren juist geïnstalleerd als reactie op eerdere inbraken en vandalisme in het afgelopen jaar. Op videobeelden is te zien hoe de twee mannen na de rondleiding het gebouw verlaten. Ze zijn later terugkomen nadat de aanwezigen de kerk hadden verlaten. De dieven ontmantelden het hele bewakingssysteem, namen recorder en dvd’s mee, en stalen dranken en voedsel in de koelkast. Ook haalden ze een collectebus leeg.

De volgende dag werd de inbraak ontdekt en plaatsten tempelfunctionarissen beelden van de tweede bewakingscamera online. Binnen enkele uren hadden mensen een van de daders geïdentificeerd. De man werd gearresteerd nadat iemand hem bij een benzinestation herkende en de politie waarschuwde. Het tempelbestuur is onthutst en spreekt van een zware financiële klap.

Hamakua Jodo Mission is de oudste Japanse boeddhistische tempel in Hawaii, opgericht in 1896 door ds. Gakuo Okabe uit Japan. Het huidige gebouw dateert uit 1918 en hoewel het in de loop der jaren is gerenoveerd, heeft het dezelfde uitstraling als 100 jaar geleden.

Het Japans boeddhisme in Hawaii is momenteel in verval. De meeste leden zijn bejaard en inspanningen om jongeren te bereiken waren meestal tevergeefs. De oudere leden en leiding hebben hun eigen waarden en voorkeuren, waaraan ze vasthouden, ook al spreekt deze de volgende generatie niet aan. Van alle staten in de VS heeft Hawaii met 8 procent het hoogste percentage boeddhisten. Echter, de boeddhistische bevolking lijkt meer op die van Japan, waar de religieuze participatie vooral door ouderen plaatsvindt en het totaal aantal leden afneemt.

Bron BNN

 

Categorieën: Nieuws, Japans boeddhisme, Misbruik, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk