De Dalai Lama heeft tijdens een bijeenkomst in India de Verenigde Staten (VS) geprezen voor het feit dat de VS het eerste land ter wereld is dat de benarde situatie van de Tibetanen erkent en hen steunt. Dalai Lama zei er zeker van te zijn dat de VS, als machtigste natie ter wereld, de kleinere landen zoals Tibet zal helpen.
Amerikaanse politici hebben wetten gemaakt waardoor het mogelijk is dat Chinese autoriteiten die de mensenrechten in Tibet niet respecteren of toezicht daarop niet toestaan, de toegang tot de VS wordt ontzegd en dat hun financiële tegoeden worden bevroren. Tibetaanse mensenrechtengroepen in de VS oefenen veel invloed uit op de Amerikaanse politiek. Veel westerse landen mijden het contact met de Dalai Lama om China niet voor het hoofd te stoten en de handelsbetrekkingen. China noemt de Dalai Lama een wolf in monnikspij die uit is op een volledige autonomie van het door China bezette Tibet. De Dalai Lama zegt te zoeken naar een middenweg oplossing.
De Dalai Lama zei in een reactie dat toen de Tibetaanse kwestie in de Verenigde Naties aan de orde kwam de VS volledig medeleven met de Tibetaanse zaak hebben getoond en hem daarbij hebben geholpen. Gevraagd naar zijn opvolger- China vindt dat zij daarbij betrokken moet worden, zei Dalai Lama: “De functie van de Dalai Lama is niet belangrijk, wat belangrijk is, is dat elke Tibetaan zich bewust moet zijn van de diepgaande kennis van het boeddhisme”.
Ruud van Bokhoven zegt
Gelukkig en eindelijk, een land die zich durft uit te spreken.
Voor wat betreft de anderen die er wel weet van hebben is geld en handel belangrijker dan een mensenvolk dat een onmenselijk leven lijd.