De overheid heeft op 16 juli een concept wetsvoorstel gepubliceerd waarin te lezen valt dat zij gemeenten wil gaan verplichten om mee te werken aan de uitrol van het nieuwe 5G netwerk. Via een internetconsultatie kan iedereen nog tot 9 september reageren op dit voornemen.

Met het wetsvoorstel wil de overheid o.a. de uitrol van 5G makkelijker gaan maken, maar ondertussen wordt de volksgezondheid volgens critici nog steeds niet serieus genomen. Er is geen enkel onderzoek waaruit blijkt dat 5G veilig is voor onze gezondheid. Terwijl er al heel veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar straling van 2G, 3G en 4G, waaruit wel degelijk gezondheids­risico’s zijn gebleken. Dat zijn alarmerende signalen die de overheid steeds maar weer negeert. Het ‘koploper willen zijn’ en de economische belangen worden belangrijker gevonden.

Ook de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van straling door het nieuwe netwerk. Politieke partijen willen weten hoe het zit met eventuele gevaren vóórdat op grote schaal zendmasten worden geplaatst. 5G moet de nieuwe standaard worden voor mobiel internet. Maar terwijl overal al voorbereidingen worden getroffen om dit nieuwe netwerk uit te rollen, nemen de zorgen toe. Weliswaar is er geen overtuigend bewijs dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Wél zijn er wetenschappelijke onderzoeken die wijzen op een mogelijke samenhang van straling met hersentumoren, de ziekte van Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen.

Door de uitrol van het supersnelle internet via 5G wordt in de komende jaren een wildgroei aan antennes verwacht. Het net werkt op een hogere frequentie, wat sneller internet oplevert. Het bereik van de antennes is wel minder waardoor er veel meer zendmasten en antennes in het straatbeeld zullen verschijnen. Straks zitten er antennes in bijna elke straat: bijvoorbeeld in lantaarns en bushokjes.

In Europa geldt een richtlijn die voorschrijft hoe sterk de signalen van zendmasten mogen zijn. In veel landen worden strengere normen gehanteerd voor de stralingswaarde. Vorig jaar bleek al dat de regering in Vlaanderen heeft bepaald dat de stralingskracht van een telefoonzendmast in de buurt van scholen en verzorgingshuizen slechts 7 procent van de EU-richtlijn mag zijn. Ook diverse andere Europese landen, waaronder Italië, Luxemburg, Polen en Kroatië, zijn de normen aanzienlijk strenger dan in Nederland.

Ook in boeddhistische kringen maakt men zich zorgen. Een Amsterdamse boeddhist: ‘Ook voor boeddhisten is dit echt een belangrijk issue want hoe meer je mediteert (zonder object) hoe meer je de straling voelt, en ik kan je verzekeren, het is echt ondraaglijk, maar wie herkent wat het is wat ze voelen? Een poll daarover zou interessant kunnen zijn.’

Over heel de wereld maken mensen zich zorgen over het toekomstige 5G netwerk en gaan ze de straat op om te demonstreren. Jij kunt dat 9 september ook doen in Den Haag. Neem je kinderen vooral mee, want het is ook hun toekomst waar je je zorgen om zou moeten maken, zeggen de organisatoren.

Voor meer informatie https://stralingsbewust.info/2019/07/31/wetsvoorstel-verplichte-uitrol-5g-jouw-reactie-is-nu-nodig/

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Politiek, Gezondheid, Milieu
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Uitrol nieuw 5G netwerk te snel- gevaren straling onvoldoende onderzocht

 1. SWS schreef:

  Dank voor het plaatsen van dit artikel! Het is ontzettend belangrijk dat mensen gedegen geïnformeerd worden over straling en 5G want de overheid en telecom doen alsmaar alsof het allemaal wel meevalt. En dat is absoluut niet zo. Lees daarom de brochure: “Vraagtekens bij 5G: gezondheid en privacy. Wat de landelijke overheid en telecomproviders u niet vertellen”.
  https://stralingsbewust.info/wp-content/uploads/2019/08/Brochure-Vraagtekens-bij-5G-actiegroep-5G-Het-Gooi-zegt-NEE.pdf

  En even ter correctie: de uitspraak in bovenstaand artikel “Weliswaar is er geen overtuigend bewijs dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar oplevert voor de volksgezondheid.” is onjuist.

  Dat blijkt (naast vele duizenden onafhankelijke, wetenschappelijke onderzoeken) o.a. uit het onderstaande citaat (van Dr. Priyanka Bandara, onafhankelijke wetenschapper van de Oceania Radiofrequency Scientific Advisory Association en Dr. David O Carpenter, Public Health expert verbonden aan de Albany NY University) in december 2018 gepubliceerd in het gerenommeerde medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet:

  “Een groeiende berg aan wetenschappelijke bewijs suggereert dat langdurige blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische straling tot ernstige biologische- en gezondheidseffecten leidt”.

  Bron: https://stralingsbewustzuidkennemerland.nl/2019/02/05/in-the-lancet-het-is-tijd-om-de-impact-van-de-wereldwijde-electromagnetische-vervuiling-te-beoordelen/

Menu