Het commercieel kweken van inktvissen voor inktvisvlees is zeer dieronvriendelijk en milieubelastend en moet zo snel mogelijk een halt toegeroepen worden. Dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) roept vandaag per brief de Europese Commissie op geen subsidies te verlenen voor de ontwikkeling van inktviskweek.

Inktvissen zijn gevoelige, zeer intelligente dieren die onmogelijk op diervriendelijke wijze gekweekt kunnen worden, stelde de Amerikaanse inktvisonderzoeker Jennifer Jacquet in haar onderzoek1 dat recent gesteund wordt door een groep van 109 wetenschappers wereldwijd. Bovendien is inktviskweek niet duurzaam: inktvissen zijn carnivoren en hebben andere vissen als voedsel nodig. Inktviskweek zal de lage visstanden in de wereld daarom nog verder onder druk zetten.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Nu kunnen we nog voorkomen dat er wéér een nieuwe tak van de vee-industrie ontstaat, daarom roepen we de EU op deze onethische, niet-duurzame industrie niet te subsidiëren of stimuleren. Deze prachtige, hoog intelligente dieren opsluiten en uitbuiten voor hun vlees moeten we gewoonweg niet willen.”

Inktviskweek

Het kweken van inktvissen is in de beginfase. Verschillende landen, waaronder Spanje, Italië, Griekenland, Japan, Mexico en Australië doen onderzoek. Spanje ontving hiervoor EU steun. Het is lastig om de jonge dieren in leven te houden in gevangenschap. Toch zeggen sommige landen binnenkort met gekweekte inktvis op de markt te komen. Dit zou een oplossing moeten zijn voor de dalende inktvisvangst in sommige gebieden.

Inktvissen staan bekend als zeer intelligente, complexe dieren. Ze hebben een goed geheugen; als ze een probleem hebben opgelost, onthouden ze de oplossing lange tijd. Het is bekend dat sommige gereedschappen weten te gebruiken, andere bouwen schuilplaatsen van kokosnoot. Het is daarom zeker dat wanneer opgesloten in steriele bakken in een kwekerij de dieren zullen lijden aan verveling en frustratie.

Compassion in World Farming is een internationale dierenbeschermingsorganisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij. Zij streeft wereldwijd naar een diervriendelijkere, duurzame en gezonde veehouderij. Voor dieren, mensen en aarde.

Bron Compassion in World Farming.

 

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dierenwelzijn, Voedsel, Politiek
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk