Rinso (50), een Tibetaan uit Sichuan, China, is afgelopen maand door de politie gearresteerd voor het delen van een foto van verbannen Tibetaanse geestelijke leider de Dalai Lama op het populaire sociale media platform WeChat. Na tien dagen werd de man weer vrijgelaten. Zo meldt Radio Free Asia (RFA).
De Dalai Lama, die door Chinese leiders als een gevaarlijke separatist wordt beschouwd, vluchtte uit Tibet tijdens een mislukte nationale opstand tegen de Chinese overheersing in 1959 en ging in India in ballingschap. Het vertonen van foto’s van de Dalai Lama door Tibetanen of de openbare vieringen van zijn verjaardag zijn in het verleden zwaar ‘bestraft.
Begin mei publiceerden de Chinese autoriteiten een tweetalig bericht waarin zij het oneigenlijk gebruik van het Chinese platform WeChat voor het verspreiden van politiek nieuws aan de kaak stelden, met name de discussies over de ontwikkelingen in Hongkong en Taiwan liggen bijzonder gevoelig. Alleen nieuwsberichten die door de Chinese regering zijn goedgekeurd, kunnen worden gedeeld en ernstige overtredingen van de regels kunnen worden bestraft met maar liefst acht jaar gevangenisstraf, zegt een bron.
De Chinese autoriteiten in Tibet bieden nu contante bedragen aan van maar liefst 300.000 yuan (42.582 dollar) aan voor informatie die leidt tot de arrestaties van social-mediagebruikers die als ontrouw aan China worden beschouwd, zo vertelden bronnen RFA in eerdere rapporten. Gedragingen die als illegaal worden aangemerkt zijn onder andere online activiteiten gericht op “het ten val brengen van het socialistische systeem in China”, “het bepleiten van extremisme”, “het destabiliseren van de nationale veiligheid” en “het belasteren van de Volksrepubliek China”, volgens een bericht van 28 februari van drie overheidsdepartementen van de Tibet Autonome Regio van China.
Ook verboden zijn online uitdrukkingen van steun voor het middenwegbeleid van de Dalai Lama dat meer autonomie voor Tibet vraagt terwijl het de soevereiniteit van Peking over Tibetaanse gebieden nu een deel van China erkent. De autoriteiten in de Tibetaanse gebieden van China houden regelmatig online discussies in de gaten en doorzoeken mobiele telefoons op politiek gevoelige inhoud, en buitenlandse nieuwsuitzendingen zijn sterk beperkt.