In het Wanshan Forest Park in de Chinese provincie Henan waren tot april vorig jaar 13 boeddhistische en zogenoemde volksreligie tempels open voor gelovigen en het publiek. Na tal van overheidsinspecties zijn ze allemaal gesloten, en de gelovigen zijn verdreven. Blijkbaar is de vastberadenheid van de Chinese Communistische Partij (CCP) om het religieuze geloof uit te roeien niet alleen een kwestie van “het doorlopen van formaliteiten”. Na het sluiten van religieuze locaties voeren ambtenaren vaak onaangekondigde inspecties uit om ervoor te zorgen dat deze locaties niet opnieuw gebruikt zullen worden.
In voorgaande jaren kwamen elk jaar in februari gelovigen naar Wanshan Forest Park in de stad Xingyang in de centrale provincie Henan. Maar dit jaar was het park ongewoon verlaten. Slechts enkele tempels hebben in het geheim hun deuren geopend om gelovigen te ontvangen die er wierook wilden branden.
Wanshan Forest Park huisvestte 13 tempels – boeddhistische en volksreligie – van verschillende grootte en werd ooit door de lokale bevolking geprezen als een “boeddhistische heilige plaats”. In april vorig jaar heeft de lokale overheid alle tempels gesloten. De namen van de tempels werden bedekt, religieuze beelden werden verwijderd, wierookbranders vernietigd en donorherkenningsplaten gesloopt.
“We openen de tempel in het geheim en nemen de boel mee naar buiten,” zegt een leidinggevende persoon van de tempel. Na de sluiting voelde ze zich doelloos en wist ze niet wat ze moest doen. Maar het feit dat ze de bezittingen van de tempel kon behouden gaf haar een goed gevoel.
Van tijd tot tijd komen er overheidsambtenaren langs om van elke tempel foto’s te maken. De regering verbiedt het openen van tempels en het branden van wierook. Iedereen die ongehoorzaam is, wordt gearresteerd. Een paar dagen nadat er foto’s waren genomen, keerden functionarissen terug en verzegelden de tempels met papieren strips, waarbij ze foto’s namen als bewijs. Een week erna voerden ambtenaren van het plaatselijke Bureau voor Religieuze Zaken nog drie onaangekondigde inspecties uit. Ze namen foto’s van de tempels en keken door de ramen naar binnen om te zien of de beelden binnen in de tempels waren ontmanteld.
Klik hier om het Engelstalige artikel van Bitter Winter te lezen.
Ruud van Bokhoven zegt
Het is droevig maar waar hoe de Chinese regeringsleiders omgaan met hun medemens die geen eigen mening en levenswijze er op na kunnen houden maar te leven zoals zij wensen en anders zich als barbaren gedragen waar Tibet een goed voorbeeld van is.
Ik hoop dat hun gedrag eens zal veranderen en de bevolking vredig en gelukkiger zal leven als dat nu het geval is. Namesté.
Rien ipenburg zegt
Het conflict in Hongkong draait ook om de vrijheid van godsdienst. Verboden groeperingen als falun gong en church of the almighty god zijn in hongkong toegestaan en op het vasteland zitten aanhangers massaal achter slot en grendel.