In Vietnam geloven veel mensen dat de geesten van overleden familieleden hen bezoeken tijdens de zevende maanmaand, ook genoemd de maand van de geest, en brengen dan rituele offers. De maand van de geest valt dit jaar in het midden van de zevende maanmaand, op 15 augustus. Op deze dag leggen veel gezinnen in Vietnam voedsel en papieren wensen neer als offerande aan de overledenen. Ook gaan ze naar pagodes om te bidden om slechte daden te vermijden.

De 15e eeuwse Quan Su Pagode, ook het hoofdkwartier van de boeddhistische sangha in Vietnam, is een bedevaartsoord voor veel boeddhisten tijdens de zevende maanmaand. Op de ochtend van 12 augustus vult de grote zaal van Quan Su Pagode zich met toegewijden. De plek is gevuld met het geluid van zingende monniken die een ceremonie uitvoeren. Een bord met vrolijk getint papier wordt onder de aanwezigen doorgegeven en uiteindelijk op het hoofdaltaar geplaatst. De pagode, gebouwd in de traditionele noordelijke architectuur, heeft tientallen boeddhistische voorwerpen en klokken die 300 jaar oud zijn.

Op 18, 28 en 29 augustus zullen er bij de pagode gebedssessies plaatsvinden, waar rituelen worden uitgevoerd ter ere van de zwervende zielen en ter nagedachtenis aan de voorouders. Bij deze gelegenheid hebben mensen de neiging om joss papers te kopen met de thema’s geluk, rijkdom en een lang leven en die te offeren aan zwervende zielen.

Bron BNN

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk