Gisteren is in overwegend boeddhistische landen zoals Birma, Laos en Thailand de drie maanden durende boeddhistische vastentijd begonnen die gepaard gaat met de ceremonie die in Laos bekend staat als Boun Khaophansa. Toegewijden bezoeken tempels om hun verdiensten en respect voor de monniken te tonen. Er wordt voedsel en andere giften gedoneerd.
Traditionele hapjes zoals khao tom (een snoepje van gestoomde rijst) worden bereid. Gele gewaden, kaarsen en wierookstokjes, samen met bloemen en huishoudelijke artikelen worden aangeboden aan de monniken in de tempels. Deze dag markeert het begin van de vastentijd en boeddhistische volgelingen leveren hun bijdrage door goed te doen. De dag begint meestal met het geven van aalmoezen, gevolgd door andere offers in de tempels gedurende de dag.
Het kleurrijkste evenement is de kaarslichtprocessie die ’s avonds wordt gehouden wanneer volgelingen naar de tempels gaan. Ze volgen de monniken in een processie met kaarsen, bloemen en wierookstokjes in hun handen. Ze cirkelen drie keer om de tempel heen, bidden en doen wensen. De kaarslichtprocessie wordt gehouden ter ere van de Boeddha.
De boeddhistische vastentijd is een jaarlijkse drie maanden durende retraite die plaatsvindt tijdens het regenseizoen. Monniken blijven in deze tijd in een tempel en leggen na het avondgebed op deze dag een gelofte af. In de loop van de voorgaande week hebben monniken in het hele land hun tempels en kamers schoongemaakt en bereiden ze zich voor om de menigte van toegewijden te verwelkomen die komen om aalmoezen te geven. Ze moeten zich ook lichamelijk en geestelijk voorbereiden op bezuinigingen tijdens hun geestelijke isolatie van drie maanden. Monniken die geen vaste verblijfplaats hebben, moeten voor de vastentijd een tempel vinden om hen te huisvesten, omdat ze tijdens deze drie maanden niet kunnen reizen.
Boeddhistische volgelingen proberen op deze dag ook opnieuw te beginnen en betere mensen te zijn en hun slechte gewoontes, zoals roken en het drinken van alcohol, op te geven.