Boeddhistische monniken van Wat Chak Daeng nabij Bangkok, Thailand, dragen een steentje bij aan de oplossing van het wereldwijde plasticprobleem door plastic flessen te recyclen tot monastieke gewaden. Zo praktiseren ze de dhamma in de milieuproblematiek. Volgens de monniken is er geen groot verschil tussen de van stof gemaakte gewaden en die van (deels) gerecycled plastic.
Het project is een voorbeeld van de duurzame toepassing van moderne technologie door plastic flessen om te zetten in draagbare stoffen. De lege plastic flessen worden opgehaald op de inzamelplaats. Na het comprimeren worden ze in balen verpakt en naar een verwerkingsbedrijf gestuurd, waar het plastic wordt omgewerkt tot stoffen, die naar de tempel worden teruggebracht. Vrijwilligers in de tempel maken van de gerecyclede stoffen gewaden voor de monniken. Tot nu toe zijn er zo’n 200 gemaakt. Er zijn ongeveer 30 plastic polyethyleentereftalaat (PET) flessen van anderhalve liter nodig om een set gewaden te produceren, die elk voor 30-35 procent bestaan uit gerecycled plastic, gecombineerd met katoen en andere materialen.
De monniken van Wat Chak Daeng gebruiken ook plastic afval om meubels te produceren, wat bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving. Naast gewaden hergebruiken de monniken flessendoppen en etiketten om stoelen en andere voorwerpen te maken, waarmee ze een voorbeeld stellen voor de lokale gemeenschap van de noodzaak om plastic afval en overmatige consumptie te bestrijden.
Thailand staat op een lijst- achter China, Indonesië, de Filippijnen, Vietnam en Sri Lanka als de op zes na grootste leverancier aan oceaanafval in de wereld, met een jaarlijkse productie van 1,03 miljoen ton plastic afval, waarvan meer dan 3 procent zijn weg naar de oceaan vindt. Uit een overheidsonderzoek in 2017 bleek dat elke Thai gemiddeld acht plastic zakken per dag gebruikt, wat neerkomt op ongeveer 198 miljard stuks per jaar.