De Birmese staatsraad Aung San Suu Kyi van het overwegend boeddhistische Birma (Myanmar) stelt de wetgevers van het land verantwoordelijk voor het behandelen van een voorstel dat eerder in de week wordt goedgekeurd om een commissie te vormen om de grondwet te wijzigen. Zij spoorde hen aan om constructieve kritiek van leden van verschillende politieke partijen te tolereren in plaats van elkaar aan te vallen.
Haar kritiek kwam drie dagen nadat het parlement een voorstel goedkeurde om een gezamenlijke commissie te vormen om veranderingen in het handvest van 2008 aan te brengen dat door een vroegere militaire junta wordt opgesteld. De Birmese president deelt haar mening en drong er bij de wetgevers op aan om ontvankelijk te zijn voor verschillende standpunten en deze met een positieve houding te bespreken.
De wetgevende macht van Birma bestaat uit een 440 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 224 zetels in het Huis van de Nationaliteiten, beide gecontroleerd door de regerende Nationale Liga voor Democratie (NLD), die de algemene verkiezingen van 2015 heeft gewonnen. Militaire wetgevers, die een kwart van de zetels in de wetgevende macht in handen hebben door benoeming, hebben een kritisch veto om alle voorgestelde grondwetswijzigingen tegen te houden, vooral die welke hun politieke macht zouden uithollen.