De Pakistaanse regering wil het boeddhisme inzetten om meer toeristen naar dat overwegend islamitische land te lokken. Zij werkt aan de ontwikkeling van een boeddhistisch voetspoor door religieuze plaatsen in Khyber-Pakhtunkhwa en Punjab te verkennen en aanhangers van het boeddhisme en monniken van over de hele wereld aan te trekken om boeddhistische overblijfselen te bezoeken.
De voorzitter van de Pakistaanse ontwikkelingssamenwerking voor toerisme (PTDC) zegt dat het initiatief werd genomen als onderdeel van het plan van de regering om religieus toerisme op de markt te brengen. Vorige maand benadrukte de minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan het indrukwekkende potentieel van de toeristenndustrie; aansporend de particuliere sector om zijn gepaste rol in het bevorderen van toerisme te spelen. Hij beschreef Pakistan als het “mooiste land van de regio” dat ook aantrekkelijk is voor boeddhisten.
Van de Pakistaanse bevolking hangt 94% de islam aan, maar ook hindoeïsme (1,5%), christendom (1,5%), sikhisme (1%), en boeddhisme (2%), komen voor. De islam is er staatsgodsdienst, die volgens de grondwet van overheidswege bevorderd dient te worden. Een Adviesraad voor Islamitische Ideologie doet onder meer voorstellen voor de islamisering van de grondwet. De meeste Pakistaanse moslims zijn soennitisch in een vaak behoudende en traditionele vorm. 5 tot 7 procent is sjiiet. Lokale imams en andere geestelijken hebben binnen de stamverbanden vaak enorme invloed.