In een gisteren vrijgegeven boodschap van de pauselijke raad voor de interreligieuze dialoog van het Vaticaan dringt de raad er bij boeddhisten en christenen op aan om de rechten en de waardigheid van vrouwen te helpen handhaven en bevorderen. Het Vaticaan nodigt boeddhisten en christenen in de wereld uit om daarin samen te werken.

Het Vaticaan publiceerde de boodschap in in het kader van Vesak, dat in de meeste boeddhistische landen op 19 mei of later wordt gevierd, en waarop geboorte, verlichting en sterven van de Boeddha wordt gevierd.

Het document ‘Buddhists and Christians: Promoting the Dignity and Equal Rights of Women and Girls’ is geïnspireerd door het document over menselijke broederschap voor wereldvrede en samenleven, ondertekend in Abu Dhabi op 4 februari 2019 door paus Franciscus en de groot-Imam Sheikh Ahmad Ahmad Al-Tayyeb van Al-Azhar en bevat onder meer een belangrijke oproep aan mensen om overal ter wereld de waardigheid van vrouwen en kinderen te bevorderen.

De boodschap herinnert volgens het Vaticaan aan de leer van Jezus en Boeddha over de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en de belangrijke rol die de twee religies spelen in de emancipatie van vrouwen. Maar al te vaak worden vrouwen echter gediscrimineerd en mishandeld en soms worden vrouwen in religieuze interpretaties als minderwaardig afgeschilderd, stelt het Vaticaan. Gelijke rechten en de waardigheid van vrouwen moeten volgens het Vaticaan ook worden bevorderd in de interreligieuze dialoog, waar zij nog steeds in de minderheid zijn bij mannen.

Bron Vaticaan.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk