Sinds het voorjaar van 2017 ontwikkelt Google een nieuwe zoekmachine, met als enige doel om terug te keren op de Chinese markt. ‘Dragonfly’, zoals de zoekmachine wordt genoemd, wordt volgens mensenrechtengroeperingen ontworpen om te voldoen aan China’s repressieve internetcensuurwetten en blokkeert webpagina’s die verboden onderwerpen als ‘mensenrechten’, ‘democratie’ en ‘Tibet’ bespreken.
Mensenrechtengroeperingen, waaronder Free Tibet, hebben de plannen van Google bekritiseerd, terwijl de eigen medewerkers van Google zich tegen het project hebben verzet, wat in strijd is met het aloude motto van het bedrijf: “Don’t Be Evil”. Eerder dit jaar, op de Internationale Dag van de Vrijheid van het Internet (18 januari), sloot Free Tibet zich aan bij een coalitie van Chinese, Tibetaanse, Oeigoerse, Oeigoerse en mensenrechtengroeperingen om te protesteren buiten het kantoor van Google’s King’s Cross in Londen. Andere protesten vonden plaats in India en in de Verenigde Staten.
Na dit verzet kondigden de bazen van Google aan dat ze ingenieurs van Project Dragonfly zouden verwijderen en dat ze geen plannen meer hadden om het te lanceren. Een groep medewerkers van Google was echter niet tevreden en ging door met onderzoeken. Zij hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat, ondanks de publieke verontwaardiging, het werk aan het project nog steeds aan de gang is, zo meldt The Intercept.
Indien Dragonfly in werking wordt gesteld, zou de zoekmachine Google medeplichtig maken aan het censureren van voortdurende mensenrechtenschendingen in Tibet en China en het beperken van de internetvrijheid. Free Tibet: ‘We moeten de druk op Google opvoeren om zich aan de kant van de onderdrukten te scharen, niet van de onderdrukkers.’