Streef niet naar perfectie
Maar kijk wat er in je leeft
En omarm wat je ziet

Niet oordelen,
Maar liefde
Plant het zaadje van innerlijke rust

Zelfwaarneming is de essentie van spiritualiteit. In yoga, in vedanta en in boeddhisme. Zelfwaarneming is niet ingewikkeld. Het is een natuurlijke manier van bewust leven. Een levensstijl die je helpt op het pad van geestelijke gezondheid en volwassenheid. De boeddha noemde geestelijke volwassenheid ‘nibbana’ of ‘nirvana’.

Als je deze oeroude wijsheid toepast word je je eigen therapeut, coach en spirituele gids. Door ons eigen functioneren te observeren leren we onszelf beter kennen. Daardoor kunnen we onze gedachten, gevoelens en emoties beter managen. Door zelfwaarneming ontstaan een aantal fundamentele inzichten:

We ontdekken onze essentie, ons ‘ware zelf’, aan de bron van onze gedachten.
We zien steeds duidelijker het onderscheid tussen het ego (onze conditionering) en dat ‘ware zelf’.
Door onze negatieve gevoelens en emoties te erkennen en te omarmen verdwijnen ze uit ons systeem. Negatieve overtuigingen maken plaats voor adequate inzichten in de werkelijkheid.

Zelfwaarneming maakt dat we ons bewust worden van het zelfbeeld, het wereldbeeld en het godsbeeld dat we diep van binnen koesteren. We worden ons bewust van conditioneringen die in onze kindertijd zijn ontstaan maar die ons nu belemmeren in onze ontwikkeling naar geestelijke gezondheid en geestelijke volwassenheid.

Op vrijdag 29 maart 2019 is Frans Langenkamp te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Gewoonlijk richten we de aandacht op de buitenwereld. Deze avond richten we de aandacht op onszelf. De essentie van spiritualiteit.

Drs. Frans Langenkamp is cultureel antropoloog en expert in de filosofie van yoga en vedanta. Zijn specialiteit bestaat erin de gemeenschappelijke essentie van alle stromingen van wijsheid aan het licht te brengen. Hij studeerde en onderwees 17 jaar aan een internationale vedische universiteit. Als geen ander is hij erin geslaagd de oeroude wijsheden van yoga, vedanta en ayurveda op een moderne en logische manier te verwoorden. Sinds 1999 is hij een zelfstandig leraar in universele wijsheid. In zijn functie als coach en consulent helpt hij mensen in het verwerven van geestelijke gezondheid en geestelijke volwassenheid.

Zijn motto is: ‘Wat men vroeger verlichting noemde is niets anders dan geestelijke gezondheid en geestelijke volwassenheid’.

Praktisch: Vrijdag 29 maart 2019 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Nieuws
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Ehipassiko – zelfwaarneming: de essentie van spiritualiteit (Frans Langenkamp)

 1. kees moerbeek schreef:

  ‘Zelfwaarneming maakt dat we ons bewust worden van het zelfbeeld, het wereldbeeld en het godsbeeld dat we diep van binnen koesteren. We worden ons bewust van conditioneringen die in onze kindertijd zijn ontstaan maar die ons nu belemmeren in onze ontwikkeling naar geestelijke gezondheid en geestelijke volwassenheid.’

  De Boeddha had een concreet programma dat ons verder kan helpen. Wat heeft Frans Langenkamp daarover te zeggen?

  Mij is het om het even. Iedereen maakt zelf uit om de Boeddha of iemand anders te volgen, als we al een kudde schapen zijn :-)

  https://www.youtube.com/watch?v=mY28Tu8QwTU

  Namo Guanshiyin pusa!