Afgelopen week wat er veel aandacht voor het onderzoek van de Franse socioloog Frédéric Martel. Een van zijn conclusies: „Hoe homofober een kardinaal is, des te groter de kans dat hij homoseksueel is.” Maar ook binnen andere geloven is er vaak geen ruimte voor LGBTIQ’ers. In de moskee of synagoge komen zij vaak dezelfde uitdagingen tegen. Voor LGBTIQ’ers zou geen plek zijn binnen het geloof. Het is een uitdaging om dit te veranderen. Gelovigen uit verschillende religieuze gemeenschappen vechten tegen deze uitsluiting.
Op 4 mrt. gaan experts en activisten in de Rode Hoed in gesprek met queer gelovigen. Hoe geef je je eigen geloof vorm? Kun je ideeën over relaties, seksualiteit en gender binnen religie openbreken? En hoe kunnen LGBTIQ’ers van verschillende geloven daar in samenwerken?
De avond zal worden ingeleid door David Bos, theoloog/socioloog verbonden aan de UVA, onder de titel “(On)heilige relatie tussen (on)geloof en LHBTI+”. Vervolgens komen er maar liefst twee panels aan het woord:
Het eerste panel bestaat uit experts en activisten waarin onder meer gesproken zal worden over de implicaties van de Nashville verklaring, hoe dat in de grotere maatschappelijke discussie past rondom LGBTIQ zaken en religie, en welke LGBTIQ issues daarbij onderbelicht blijven.
Het tweede “Holy” panel bestaat uit religieuze leiders uit verschillende gemeenschappen. Samen kijken ze naar hoe (on)geloof een rol speelt in de beleving van LHBTIQ-mensen. Waar liggen de kansen, mogelijkheden en verbindingen?
Gasten panel
Jacqueline Carver is een joodse rabbijn en LHBTQI-activiste. Frans Blokhuis is een activist die verbonden is aan de stichting Landelijk KoördinatiePunt: de koepelorganisatie die opkomt voor christelijke LHBTIQ’ers. Anna Paula Lima is de oprichtster van Trans United en is sinds 2017 Pride Ambassadeur. Wielie Elhorst is een LHBTIQ-predikant. Hij predikt in de Protestantse Kerk in Bussum. Bart Mijland is een kleurrijke humanist en houdt zich bezig met vraagstukken rondom duurzaamheid, diversiteit en inclusie. Barbara Rogoski is Public Speaking-coach en begeleidt publieke sprekers in hun missie.
De avond wordt gemodereerd door Sylvana Simons.
Info programma
4 maart 20:00 uur
Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Vimala Ayya zegt
Interessant te zien hoe gender steeds meer een thema is binnen religie. Tilorien Boeddhistisch Klooster in de Ardennen heeft net deze week zijn mission statement bekend gemaakt waar ook LGBTIQ+ centraal staan:
Het Klooster Tilorien is a kloostergemeenschap gebaseerd op de Vroeg Boeddhistische leer. Onze waarden zijn gebaseerd op liefdevolle vriendelijkheid, gelijkheid, inclusiviteit en ecologische duurzaamheid. Wij bieden een plaats die prioriteit geeft aan Bhikkhunis en andere vrouwelijke kloosterlingen, terwijl wij ook de LGBTIQ+ gemeenschap en andere ondervertegenwoordigde groepen ondersteunen om zich in de Dhamma te ontwikkelen. Tilorien verwelkomt een ieder die op zoek is om een einde te maken aan het lijden en geluk te cultiveren. Wij bieden lezingen en retraites gebaseerd op de wijsheid en het mededogen van de Boeddha.