Hoewel onze hersenhelften samenwerken, menen diverse onderzoekers dat onze hersenen bestaan uit een emotionele rechterhelft en een rationele linkerhelft. Wat zegt dit over hoe onze ogen communiceren in relaties of op het werk? Voor Naked Eye Project onderzocht fotograaf Nathan Mooij of je emotionele en rationele eigenschappen terug kunt zien in de ogen. Het leidde tot een bijzondere serie bewerkte portretten, waarin mensen steeds op twee manieren zijn afgebeeld: met twee ‘rationele’ linkerogen en twee ‘emotionele’ rechterogen.
Na het uitbrengen van het boek Naked Eye Project ‘More than meets the eye’, met ruim 160 bewerkte afbeeldingen, wordt van 14 februari tot en met 2 juni 2019 de unieke selectie portretten tentoongesteld in het CODA museum in Apeldoorn. In Naked Eye Project komen kunst, wetenschap en menselijke communicatie samen.
Hersenhelften verbonden met ogen
Fotograaf Nathan Mooij: “Ik heb me vanuit mijn eigen persoonlijke interesse verdiept in de linker- en rechterhersenhelft. Er speelt zich zóveel af achter de ogen, ik zie meteen in welke emotionele staat mensen zijn. Die kennis is cruciaal in het leven, op elk gebied. Zo ontstond Naked Eye Project en het boek. Ik ontdekte dankzij verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat de twee hersenhelften heel sterk met de ogen verbonden zijn en dat je iemand maar in één oog tegelijk kunt aankijken. Dit wetende ontstond bij mij de vraag: kies je onbewust het linker rationele oog van iemand bij een zakelijk gesprek en kijk je automatisch naar het rechteroog bij een persoonlijk gesprek?”
Nathan sprak met Peggy Boetzkes, gelaatkundige en zij beaamt: “Iedereen heeft een dominante hersenhelft waarin hij of zij de meeste informatie opslaat en zoekt onbewust emotioneel of rationeel contact.” Wat bepaalt die dominantie? Boetzkes: “De genen, de hormoonhuishouding, maar ook je omgeving en jeugd. Bij vrouwen is vaak de emotionele kant meer ontwikkeld en bij mannen de rationele kant.”
Aan Kiesha Crowther, meer bekend als Little Grandmother, Amerikaanse sjamaan, stelde Nathan de vraag of je beter met je emotionele of rationele oog kunt communiceren. Kiesha: “Om welke relatie dan ook te laten slagen, moeten we met oprechte aandacht en liefde naar elkaar kunnen luisteren. Dat komt op werkgebied ook van pas. Onze ogen reflecteren ons ware ik. Het belang van het ‘emotionele oog’ en brein is dus groter dan het rationele oog. Interactie vanuit emotie zorgt namelijk voor een krachtige dynamiek; het maakt compassie en een bredere blik op situaties mogelijk.”
Vanaf zijn 14de levensjaar was de in Rotterdam geboren Nathan Mooij (44) overal te vinden in de natuur of in zijn donkere kamer die hij op zijn 15e bouwde. Daar begon de liefde voor het vertellen van verhalen via beeld. In 1994 studeerde hij af aan de Fotovakschool Apeldoorn. Nathan kan als geen ander emoties in zijn beelden vastleggen en kan een sfeer laten zien en voelen. Mooij werkte in totaal acht jaar aan zijn boek Naked Eye Project. Omdat er een duidelijke link is naar kunst, wetenschap en optiek wordt hij regelmatig uitgenodigd als gastspreker en verzorgt hij workshops.
Naked Eye Project opent op 14 februari 2019 om 19:30 uur. Zowel in CODA Atelier als in de tentoonstelling kunnen bezoekers diverse experimenten en tests ervaren. Ook zal Nathan Mooij gedurende de tentoonstelling op verschillende momenten portretfoto’s schieten van bezoekers van CODA Museum in zijn pop-up studio. .
ruud pos zegt
zeer knap fotowerk en de inhoudelijk erachter liggende betekenis die vrijkomt door die foto’s geeft zeer veel
informatie over de geestelijke toestand en gerichtheid van de persoon!