DekaMarkt stopt met het verkopen van vlees van eenden uit de foie gras-industrie. Deze toezegging deed DekaMarkt aan Wakker Dier nadat de organisatie hen vroeg het product Confit de Canard, een blik met gekonfijte eendenpoten van gedwang-voederde foie gras-eenden, uit het schap te verwijderen.
Het verzoek volgde nadat de Franse vleesleverancier had bevestigd dat de eendenpoten in het blik inderdaad uit de foie gras-industrie komen. Wakker Dier was hierover verbaasd, want de DekaMarkt weert – net als andere supermarkten – de omstreden foie gras uit haar winkel. Maar door vlees van gedwang-voederde eenden te verkopen, houdt de supermarkt wel deze industrie mee in stand. Wakker Dier adviseert klanten die het product toch gekocht hebben om het terug te brengen naar de winkel.
Productiemethode foie gras
De productie van foie gras kan worden gezien als één van de ernstigste vormen van dierenmishandeling. Twee- tot driemaal daags wordt er, via een lange buis in de keel, een vette maïspap direct in de maag van de vogel gepompt. De lever kan al dat vet niet afbreken. Het vet hoopt zich op en de lever wordt in twee weken tijd vier tot tien keer groter dan normaal. Dit gaat gepaard met spijsverteringsziektes en ademhalingsproblemen. Door opzwelling van de lever worden de poten in zo’n positie gedrukt, dat lopen moeilijk is. Als de slachtleeftijd nadert, kunnen veel dieren hierdoor niet meer normaal lopen. Tijdens het dwang-voederen stijgt het sterftecijfer met een factor tien à twintig. In Europa ondergaan jaarlijks ongeveer 58 miljoen dieren deze behandeling.
Campagne tegen foie gras
Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met succes want vele winkel- en horecabedrijven in Nederland laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH Hoteles, Marriot Hotels en vele andere restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken. Onlangs nog haalde Albert Heijn per direct foie gras uit het schap toen Wakker Dier het hoofdkantoor erop wees dat het in enkele filialen werd verkocht.
Tips voor een diervriendelijke Kerst:
Rond de Kerst ligt er weer meer eend en ander ‘wild’ in het schap van de supermarkt. Het meeste van dit ‘wild’ is tam en komt uit de vee-industrie. Bij eenden producten is niet altijd duidelijk of het uit de foie gras-industrie komt of van andere eenden vleesfokkerijen. Dwangvoedering van eenden gebeurt in Nederland niet. De eenden die in Nederland worden gehouden, leven binnen in een dichte schuur en zien hun leven lang geen zwemwater. Voor een diervriendelijke Kerst raadt Wakker Dier aan te letten op het EKO-keurmerk, het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming (hoe meer sterren hoe beter) of te kiezen voor vegetarisch.