Tibetaanse monniken die afgelopen week het boeddhistische gebedsfeest Kagyu Monlam in de Chinese provincie Nangchen bijwoonden, hebben de Chinese autoriteiten in grote verlegenheid gebracht door een levensgroot portret van de verbannen Gyalwa Karmapa in een gebedshal te plaatsen. Het tonen en in bezit hebben van een afbeelding van deze Karmapa- er zijn er twee, wordt door China niet toegestaan. Duizenden boeddhistische monniken, nonnen en leken woonden het vijfdaagse gebedsfeest bij.
De Karmapa, hoofd van de 900 jaar oude Karma Kagyu school van het Tibetaans boeddhisme en een van Tibets hoogstgeplaatste religieuze figuren, vluchtte in 2000 vanuit Tibet naar India. Hij heeft zich sindsdien in ballingschap gevestigd en wordt beschouwd als dicht bij Tibets verbannen geestelijk leider de Dalai Lama te staan.
De Chinese autoriteiten in Tibet hebben de weergave van foto’s van de Karmapa verboden, ze in beslag genomen bij monniken en bestuurders gewaarschuwd om ze niet in hun voertuigen bij zich te hebben. De Kagyu Monlam werd dit jaar gehouden in het Japa klooster in Nangchen en trok meer dan 4.000 monniken en nonnen en tienduizenden Tibetaanse leken uit heel Tibet, zo meldt Radio Free Asia op basis van bronnen.
Het Japaklooster was eerder het toneel van grote protesten tegen het Chinese beleid in de regio, waarbij duizenden Tibetanen zich begin 2014 in het klooster verzamelden om de vrijlating van een senior monnik, Khenpo Kartse, populair door zijn werk ter bevordering van de Tibetaanse taal en cultuur, te eisen.
De twee karmapa’s, Ogyen Trinley Dorje en Trinley Thaye Dorje, hebben elkaar in oktober in Frankrijk ontmoet. De relaties tussen de volgelingen van de twee leiders werden steeds vinniger. Critici zeggen te hopen dat na het verbeteren van de persoonlijke relatie ook de relaties tussen hun volgelingen zal verbeteren.
Ogyen Trinley Dorje wordt gevolgd door een meerderheid van Karma Kagyu toegewijden, maar Gyalwa Trinley Thaye Dorje heeft een belangrijke aanhang in India en een groot netwerk van centra in het Westen. Het geschil over de karmapa-titel polariseerde de lijn, en ging een periode van verdeeldheid en vijandschap in, met belangrijke leraren in beide kampen.
ཏན་ཏན གྲོགས་པོ zegt
De foto die is vertoond tijdens de Monlam in Nangchen betrof een levensgrote afbeelding van Karmapa Ogyen Trinley Dorje. Het betreft dus niet de foto van Karmapa Trinley Thaye Dorje die bij dit artikel is geplaatst.
Michael zegt
Ik kan bevestigen wat ཏན་ཏན གྲོགས་པོ schref. Het zou handig zijn om gewoon bij ieder bericht over een van de twee Karmapa’s/Karmapa-candidaten erbij te schrijven of het om Karmapa Thaye Dorje of Karmapa Ogyen Trinley gaat. Bedankt!
Joop Ha Hoek zegt
De foto is inmiddels gewisseld, nu van de officiële site van Karmapa Ogyen Trinley Dorje, dank voor de informatie.