De doodstraf is voor autoritaire landen en niet voor democratieën, zo benadrukten afgevaardigden van de Europese Unie deze week, toen zij er bij Thailand op aandrongen om de executie van gevangenen op te geven. De afgevaardigden namen in Thailand deel aan een paneldiscussie over het afschaffen van de doodstraf.
De discussie had tot doel de ethische problemen rond de doodstraf te benadrukken, samen met de inefficiëntie ervan bij het voorkomen van gewelddadige misdaden en het waarborgen van gerechtigheid. Ondanks de wereldwijde trend in het beëindigen van de doodstraf was er in juni dit jaar een negatieve ontwikkeling toen Thailand – dat al lang had afgezien van het executeren van gevangenen – de praktijk hervatte.
Tweederde van de wereldgemeenschap heeft de doodstraf al afgeschaft, omdat deze niet alleen inbreuk maakt op het meest fundamentele beginsel van de mensenrechten – het recht om te leven – maar ook niet effectief is bij het voorkomen van criminaliteit.
In tegenstelling tot de mening van veel mensen dat strenge straffen zoals de doodstraf criminelen kunnen afschrikken en het misdaadcijfer kunnen verlagen, hebben studies aangetoond dat de doodstraf geen garantie kan bieden voor een veiligere samenleving. Thailand kan een voorbeeld nemen aan zijn buurland Cambodja dat alle Khmer-burgers het recht op leven, persoonlijke vrijheid en veiligheid garandeert..
Volgens Amnesty International hebben 106 landen de doodstraf voor alle misdaden vorig jaar volledig afgeschaft, zijn zeven landen gestopt met het uitvoeren ervan voor gewone misdaden en hadden 29 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft, hoewel niet officieel. Amnesty International rapporteerde dat vorig jaar meer dan 2.590 mensen werden geëxecuteerd in 53 landen, waarvan de meeste in China (meer dan 1.000 gevallen), terwijl Iran, Saoedi-Arabië, Irak en Pakistan de meeste gevangenen executeerden.