Het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten heeft dinsdag een wetsvoorstel aangenomen die de toegang tot de VS van Chinese ambtenaren zal ontzeggen, als Amerikaanse burgers en autoriteiten niet vrij kunnen reizen in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) in China. Het voorstel kwam tot stand na een harde lobby door in Amerika wonende Tibetanen en organisatie die de mensenrechten in Tibet verdedigen.
De wederkerige toegang tot de TAR is een poging het geïsoleerde en onderdrukte gebied open te stellen voor diplomaten van de V.S., NGO-arbeiders, journalisten die rapporteren over mensenrechtenschendingen, en anderen die door de Chinese autoriteiten gehinderd worden om vrij te reizen in Tibet.
“Vandaag is een grote dag voor de mensenrechten”, stelt het republikeinse congreslid Jim McGovern. “Als China wil dat zijn burgers en ambtenaren vrij kunnen blijven reizen in de VS, dan moeten Amerikanen – inclusief Tibetaanse Amerikanen – vrij kunnen reizen in China, inclusief Tibet, te beginnen nu.’
Tibet, een voorheen onafhankelijke natie, werd bijna 70 jaar geleden overgenomen door en opgenomen in China, toen militairen de Dalai Lama, de spirituele leider van het Tibetaans boeddhisme, en 80.000 van zijn volgelingen in India in ballingschap dreven. De Chinese autoriteiten houden de regio onder controle, beperken de politieke activiteiten van de Tibetanen en de vreedzame uitdrukking van hun etnische en religieuze identiteit, en onderwerpen de Tibetanen aan vervolging, marteling, gevangenschap en buitengerechtelijke executies.
Amerikaanse politici maken zich steeds meer zorgen over de impact van China’s intimidatietactieken op het beleid van de VS ten aanzien van Tibet, maar met deze wet willen ze een duidelijk signaal sturen dat ze de immorele, onrechtvaardige en destabiliserende behandeling van het Tibetaanse volk in Peking niet ongeadresseerd laten, zegt een van hen in een verklaring.
De nieuwe wet is een aanwijzing van de voortdurende zorgen van het Congres over de behandeling door China van Tibetanen, zegt Matteo Mecacci, voorzitter van International Campaign for Tibet. “Het is een sterke verklaring van de Verenigde Staten die druk uitoefent op de Chinese regering om Tibet open te stellen voor de buitenwereld en aantoont dat hun propaganda hol van aard is.”