De Chinese autoriteiten hebben 3,5 jaar voordat hij zijn gevangenisstraf van 14 jaar had uitgezeten de Tibetaan Gonpo Tseko (39) vrijgelaten. Hij was tot die straf veroordeeld wegens zijn aandeel in de massaprotesten in de Tibetaanse gebieden van China in 2008, zo meldt Radio Free Asia op basis van bronnen. Waarom de vrijlating vervroegd is is onbekend.

De man is teruggekeerd naar zijn huis in de provincie Machu van de Tibetaanse Autonome Regio. De Chinese autoriteiten waarschuwden zijn familie om geen bijeenkomsten te organiseren om Tseko welkom te heten. Zijn gezondheidstoestand is nog onbekend, zegt RFA.

In maart 2008 kwam het tot ongeregeldheden in de regionale hoofdstad van Tibet Lhasa na het beëindigen door de Chinese politie van vier dagen van vreedzame Tibetaanse protesten en leidde tot de vernietiging van Han Chinese winkels in de stad en dodelijke aanvallen op Han Chinese ingezetenen. De rellen leidden vervolgens tot een golf van voornamelijk vreedzame protesten tegen de Chinese overheersing die zich over Tibet en in de Tibetaanse regio’s van de westelijke Chinese provincies verspreidden. Honderden Tibetanen werden vastgehouden, geslagen of neergeschoten toen de Chinese veiligheidstroepen de protesten onderdrukten, zo melden bronnen in eerdere rapporten.

Bron RFA

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Geluk
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu